Ukrajinská SBU odhalila ruské agenty plánující zabít Zelenského

Ukrajinská civilní kontrarozvědka (SBU) dnes oznámila, že odhalila skupinu agentů ruské tajné služby (FSB), kteří údajně plánovali zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a další ukrajinské činitele. Podle šéfa SBU Vasyla Maljuka mělo jít o akci ruských tajných služeb u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina.

Součástí sítě byli dva členové státního bezpečnostního úřadu, který má na starosti ochranu nejdůležitějších úřadů v zemi. Jedním z úkolů agentů bylo vyhledat mezi členy prezidentské ochranky člověka, který by byl ochotný vzít Zelenského jako rukojmí a pak ho zavraždit. Kromě Zelenského prý agenti plánovali zabít také ředitele SBU Maljuka, šéfa vojenské rozvědky (HUR) Kyryla Budanova a další činitele. Budanova se prý chystali zabít před Velikonocemi, které pravoslavní křesťané slavili minulou neděli.

SBU uvedla, že podle plánů měl jeden z naverbovaných spolupracovníků Ruska sledovat, kde se pohybuje nejmenovaná chráněná osoba, a informace předávat Moskvě. Na základě souřadnic od zdrojů na Ukrajině pak měli Rusové proti budově, kde se sledovaná osoba nachází, podniknout opakovaný raketový útok proložený úderem dronu, který by provedli agenti přímo na místě. Jeden z členů úřadu na ochranu státních činitelů podle SBU obstaral drony a nálože pro ně.

„Teroristický čin, který měl být dárkem k Putinově inauguraci, byl ve skutečnosti selháním ruských tajných služeb,“ řekl Maljuk. Zároveň varoval, že „nepřítel je silný a zkušený a nelze ho podceňovat“.

Zadržení budou vyšetřováni na základě paragrafu o vlastizradě a přípravě teroristického činu. Hrozí jim doživotní vězení.

Informace o tom, že Moskva se pokouší provést atentát na Zelenského, přicházely zejména v počátcích ruské invaze na Ukrajinu, která začala v únoru 2022, kdy ruské jednotky mířily na Kyjev.

ČTK

  Odbory odvolaly stávku, hollywoodští scénáristé se mohou vrátit k práci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com