Krvavá ofenziva Rusů u Charkova se dramatizuje. Zaútočili i jinde

Další a další útoky směřovaly na začátku víkendu na vesnice v pohraničí Charkovské oblasti. Do bojů se zapojila i ukrajinská policie a pohraničníci. Úřadovaly drony, artilerie a do oblasti zamířily ukrajinské posily. Ruští vojáci bědovali nad nemalými ztrátami, ale i tak útočili dál. Zpravodajci i analytici přitom uvedli, že jde s největší pravděpodobností pouze o diverzní manévr, který nemá naději na skutečný úspěch. Tajné služby ovšem zároveň varovaly, že za hranicemi, pár desítek kilometrů od druhého největšího ukrajinského města Charkova nadále čekají desítky tisíc ruských vojáků. Číhají prý na příležitost, kdyby ukrajinská obrana povolila.

„V současné době na Charkovské oblasti probíhají obranné boje proti pokusům ruských okupantů vést útočné operace a postupovat do hloubky území našeho státu. V oblastech obcí Lypci a Volčansk (…) probíhají protiútoky. Nepřítel používá pěchotu a techniku,“ informoval v noci na sobotu na sociální síti Telegram Generální štáb ukrajinské armády.

Jak uvedl, boje probíhají v osadách na hranicích, tedy severně od obou zmíněných obcí. Ukrajinské síly podle něj operují na připravených obranných liniích. „Provádí palbu s cílem zastavit nepřátelský postup a zničit okupanty, kteří se zaklínili v naší obraně. Rozhodnutí o posílení našich bojových jednotek budou realizována,“ ujistilo velení ukrajinské armády.

Deník Ukrajinská pravda mezitím hlásí, že boje probíhají nejméně ve čtyřech osadách na hranicích, tedy v obcích Strileče, Borysivka, Pylna a Krasne. Rusové se totiž po prvotních ztrátách rozdělili do separátních útočných skupin. Web s odkazem na své vlastní zdroje a odposlechnuté hovory útočníků uvádí, že Rusové lamentují nad utrpěnými ztrátami, ale to neznamená, že by měli v úmyslu ustoupit, naopak zkoušejí štěstí i na dalších místech.

Podle analytiků webu Deep State jsou zatím útoky spíše rozptýlené a omezené, zejména, pokud jde o využití mechanizace. Za hranicemi jsou však připraveny další jednotky, které by mohly být využity v případě náhodného úspěchu, jako tomu nedávno bylo například v Očeretyne u Avdijivky v Doněcké oblasti, obávají se možného průlomu ukrajinských obranných pozic.

  Finsko uzavřelo na jeden měsíc hranice s Ruskem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jednal ještě v pátek s vrchním velitelem armády Oleksandrem Syrským. Ten mu sdělil, že se ruský tlak stupňuje i jinde a že těžké boje probíhají po celé délce frontové linie. Vedle Charkovské oblasti, na kterou navíc Rusové útočí i z východu ve směru na Kupjansk, panuje nejvážnější situace nadále v Doněcké oblasti. Rusové tlačí na Časiv Jar, a celkově ve směru na Pokrovsk. Všem těmto oblastem je nadále potřeba věnovat zvýšená pozornost.

Charkovská „ofenziva“ se v tomto smyslu jeví jako diverzní operace k odvrácení pozornosti ukrajinských sil od klíčových ohnisek války. Zástupce ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickij již dříve konstatoval pro list The Economist, že podobný útok může fungovat právě v tomto smyslu, tedy k odvedení ukrajinských jednotek z jiných důležitých oblastí.

Právě tak čeští analytici z webu Válka online se domnívají, že je velmi nepravděpodobné, že by současný útok měl za cíl samotné město Charkov, vzdálené jen několik desítek kilometrů od hranic s Ruskem. Jeho smyslem je podle nich spíše odvést jednotky z oblasti Kupjansku na východě Charkovské oblasti, kde se Ukrajincům už měsíce víceméně daří zadržovat ruský tlak, a to navzdory enormnímu ruskému tlaku.

Ani Američané zřejmě nepředpokládají, že by ruská aktivita na severu od Charkova měla v krátkodobém horizontu naději na významnější průlom ukrajinských linií. Je ale podle nich možné, že se Rusové teprve připravují na větší nápor v tomto směru, aby využili okna příležitosti vzniklého vinou prodlení v poskytování západní vojenské pomoci.

Mluvčí operačně-strategického velení ukrajinských jednotek v oblasti Nazar Vološyn řekl rádiu Hromadske, že aktivace ruských jednotek na hranici s Charkovskou oblastí je nepřátelská informační a psychologická operace, která má za cíl vyvolat paniku a také odvrátit pozornost armády od ostatních důležitějších ohnisek bojů. „Na severu Charkovské oblasti neprobíhá žádná ofenzíva (…) Rusové se snaží přitáhnout naše síly a prostředky do Charkovské oblasti z Doněcké oblasti,“ domnívá se Vološyn.

  Republikánský guvernér DeSantis na Floridě obhájil mandát

Jak ovšem konstatoval výše zmíněný zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Skibickij, Rusové na sever od Charkova nashromáždili 35-50 tisíc vojáků, kteří sice nemají naději dobýt Charkov, jsou ale připraveni ke krátkodobé operaci na ukrajinském území. Po určitém čase se mohou zase stáhnout.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com