Cermat: Některé SŠ daly špatné pořadí uchazečů, hledá se řešení

Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium. ČTK to dnes řekl ředitel organizace Miroslav Krejčí. Podle mluvčí ministerstva školství Terezy Fojtové se jedná o drobné chyby, které se ředitel Cermatu snaží opravit. Krejčí ujistil, že chyby nebudou mít pro uchazeče o studium žádné důsledky. Výsledky přijímacího řízení mají být zveřejněny ve středu 15. května v systému DiPSy a na veřejně přístupném místě ve škole.

Krejčí dnes odpoledne řekl ČTK, že udělat nové počítačové seřazení uchazečů je podle něj vyloučené. Seřazení uchazečů trvá několik sekund, ředitelé ale mají zákonnou lhůtu čtyři dny na kontrolu, uvedl Krejčí. „Dokud nezanalyzujeme dopady na jednotlivé uchazeče, tak neumíme říct, jak se to bude řešit, protože nové seřazení je vyloučené, to bychom ve středu nevyhlásili pořadí,“ řekl Krejčí. Posunout vyhlášení výsledků přijímacích zkoušek podle něj nepřipadá v úvahu.

Chyby škol při zadávání údajů nebudou mít pro žáky žádné důsledky, ujistil dnes Krejčí. Cermat podle něj ve středu vyhlásí výsledky v takovém stavu, jako kdyby školy žádné chyby neudělaly. „Nebude tedy nutné, aby nikdo kvůli tomu podával odvolání. Všechny ty chyby budou napraveny,“ řekl dnes večer České televizi (ČT).

Škol, které se dopustily pochybení, bylo podle Krejčího kolem deseti. Na většině z nich byly chyby u dvou či čtyř uchazečů. Školy zájemcům o studium například nepřičetly body za účast na olympiádách nebo zaměnili výsledky uchazečů se shodným jménem.

Jednotné přijímací zkoušky se konaly v dubnu. Podle posledních dat zveřejněných ministerstvem školství se na střední školy včetně těch s výučním listem i bez něj letos hlásí do všech forem studia asi 157.000 lidí, z toho do denní formy studia téměř 152.000. Výsledky přijímacího řízení se mají uchazeči dozvědět ve středu.

  V Karlových Varech začíná filmový festival, nabídne 170 filmů

„Až zjistíme, jaké udělali chyby, tak zjistíme, jaké jsou alternativní možnosti, co s tím udělat,“ řekl Krejčí.

Cermat již uchazeče rozdělil minulý čtvrtek, v pátek ale výsledky stáhl a rozřazení uchazečů udělal znovu, informoval Deník N. Důvodem byly podle serveru chyby některých škol. „Několik desítek ředitelů špatně stanovilo pořadí uchazečů. Šest ředitelů udělalo fatální chybu, kdy nastavili více než tisíci uchazečům, že nesplnili kritéria přijímacího řízení, ačkoliv je splnili. Ti všichni pak nebyli přiděleni na školu, kam mohli být přijati,“ řekl v pátek Deníku N Krejčí.

Krejčí o víkendu Radiožurnálu řekl, že se v prvním kole přijímacího řízení dostalo na školu přes 90 procent uchazečů. Jednalo se podle něj o uchazeče v denním studiu bez uchazečů o víceletá gymnázia. ČT dnes řekl, že současné opravy tento výsledek výrazněji nezmění. „Přibudou jednotky dětí, které budou přijaty navíc,“ uvedl. Na šestiletá gymnázia se hlásí asi 7800 dětí, na ta osmiletá asi 19.500 žáků.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com