Vojenská podpora Ukrajiny podle Pavla nevylučuje hledání cest, jak ukončit válku

Vojenská podpora Ukrajiny nevylučuje hledání řešení, jak ukončit válku na jejím území. Jakékoliv mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, uvedl dnes na sociální síti X prezident Petr Pavel. Rozvedl tak své předchozí vyjádření pro televizi Sky News, že je nutné zastavit válku a pak začít debatovat o budoucím uspořádání. To například šéf sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar (ANO) interpretoval jako výzvu k ukončení války a současně připuštění toho, že Ukrajina bude možná muset udělat územní kompromisy.

Pavel v rozhovoru se Sky News vybízel k realistickému pohledu. „Myslím, že by bylo naivní říkat, že Ukrajina může znovu dobýt okupovaná území v dohledné budoucnosti. Rusko se okupovaných oblastí jen tak nevzdá. Potřebujeme zastavit válku a pak začít debatovat o budoucím uspořádání. Mohl by to být nějaký druh kompromisu, ale ne bez souhlasu Ukrajiny, Ruska a zemí, které budou garantem této dohody,“ řekl.

Na síti X dnes doplnil, že dlouhodobě zdůrazňuje potřebu podporovat Ukrajinu všemi prostředky v souladu s mezinárodním právem. „Součástí této legitimní podpory je i navýšení dodávek munice a vojenského vybavení na Ukrajinu – mimo jiné cestou české muniční iniciativy,“ napsal. Rusko by mohlo konflikt okamžitě ukončit, ale nemá o to zájem, dokud bude mít naději naplnit své cíle, tedy ovládnout Ukrajinu, odstranit její demokraticky zvolenou vládu a suverénní zemi demilitarizovat, dodal.

Vojenská podpora Ukrajiny však nevylučuje hledání řešení, jak konflikt ukončit, uvedl Pavel. „Naopak, to musí probíhat souběžně, aby i Rusko pochopilo, že vojenské řešení neexistuje. Zároveň musí platit, že jakékoli budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny při zohlednění jejích základních zájmů,“ napsal. I proto přijal pozvání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na červnovou konferenci o míru na Ukrajině.

Metnar v souvislosti s rozhovorem na Sky News uvedl, že Pavel vyzývá k ukončení války, a navíc je i skeptický k tomu, že Ukrajina nebude muset dělat územní kompromisy. „Tak doufám, že to teď pochopí už i ti méně bystří, pro které je důležité pouze to, kdo to říká, a ne co se říká,“ uvedl. Šéf ANO Andrej Babiš napsal, že rok a půl tvrdí, že je třeba pokusit se zastavit boje a jednat. „Jsem rád, že se na tom konečně shodneme i s panem prezidentem. Jen nevím, co teď budou říkat všichni ti, kteří za takový názor dosud kreslili na tváře ruské vlajky a mluvili o kolaborantech,“ podotkl.

  Právníci: Havlíček by nyní neměl být připuštěn do volby předsedy Sněmovny

Babiš tím narážel na nedávný krok vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která si zaregistrovala doménu s heslem kampaně ANO do evropských voleb. Na web umístila obrázek s heslem, v němž je místo Česka zmíněné Rusko. Babiš a jednička kandidátky Klára Dostálová pak mají na tvářích také místo české vlajky ruskou.

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) na síti X napsal, že Pavel je konzistentní ve svém postoji, že je potřeba zastavit boje a jednat o míru na Ukrajině. „Nedělí uměle svět na ty, kdo chtějí mír a kdo chtějí válku, protože mír si přejeme všichni. Ne však mír za podmínek Moskvy,“ uvedl. Nadále platí nedotknutelnost územní celistvosti Ukrajiny a české odhodlání Ukrajině pomáhat diplomaticky i vojensky, dodal.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com