Česko a další země žádají, aby se Tchaj-wan mohl zúčastnit setkání WHO

Česko, Spojené státy, Británie a několik dalších zemí ve společném prohlášení vyzvaly, aby se Tchaj-wan mohl tento měsíc zúčastnit klíčového setkání Světové zdravotnické organizace (WHO). Tchaj-wan je z většiny mezinárodních organizací vyloučen kvůli námitkám Číny, která tento demokraticky spravovaný ostrov považuje za součást svého území.

Tchaj-wan se zúčastnil Světového zdravotnického shromáždění (WHA) jako pozorovatel v letech 2009 až 2016 za vlády tehdejšího prezidenta Ma Jing-ťioua, který s Čínou podepsal přelomové dohody o obchodu a cestovním ruchu.

Peking ale zablokoval účast Tchaj-wanu v roce 2017 poté, co do prezidentského úřadu nastoupila prezidentka Cchaj Jing-wen, která odmítla souhlasit s čínským postojem, že Čína a Tchaj-wan jsou součástí „jedné Číny“, napsala agentura Reuters.

„V době, kdy v Ženevě začíná letošní 77. zasedání Světového zdravotnického shromáždění, zůstává Tchaj-wan z velké části vyloučen ze světového zdravotnického systému,“ uvádí se ve společném prohlášení, které vydaly úřady zastupující své země v Tchaj-peji.

„Pozvání Tchaj-wanu jako pozorovatele by nejlépe ilustrovalo závazek WHO k inkluzivnímu přístupu k mezinárodní spolupráci v oblasti zdraví pro všechny,“ uvádí se v dokumentu. „Izolace Tchaj-wanu od WHA, předního světového zdravotnického fóra, je neopodstatněná a podkopává inkluzivní globální spolupráci v oblasti veřejného zdraví a bezpečnosti, kterou svět vyžaduje,“ dodává prohlášení.

Čínský úřad pro záležitosti Tchaj-wanu tento měsíc uvedl, že je to vina tchajwanské vládní strany, že se ostrov nemůže zúčastnit zasedání WHA. Číně je trnem v oku nový tchajwanský prezident Laj Čching-te, kterého Peking označuje za separatistu.

Ve čtvrtek, jen několik dní po nástupu tchajwanského prezidenta do úřadu, zahájila Čína vojenské cvičení v blízkosti Tchaj-wanu s cílem „prověřit schopnost společně převzít moc, zahájit společné útoky a obsadit klíčové oblasti“, uvedlo východní velitelství čínské armády, připomněla agentura Reuters.

ČTK

  Kyjev uvedl, že případný útok na Ukrajinu by Rusko vyšel draho

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com