Česko vstup Finska a Švédska do NATO plně podporuje, řekl Lipavský

idnes.cz

Česko vstup Finska a Švédska do NATO plně podporuje. Při příjezdu na neformální zasedání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance v Berlíně to dnes prohlásil šéf české diplomacie Jan Lipavský. Finsko a Švédsko se rozhodly svůj dosavadní neutrální postoj změnit po ruské invazi na Ukrajinu. Finská vládní sociální demokracie již vstup do aliance podpořila, stejné rozhodnutí se v neděli očekává od rovněž vládní sociální demokracie ve Švédsku.

„Finsko a Švédsko jsou vřele vítáni a my jejich zájem o vstup podporujeme, považujeme je za přátele. A to je postoj, který sdělím svým kolegům,“ řekl Lipavský.

Český ministr poznamenal, že k rozšíření aliance o oba severské státy vede dlouhá cesta. „Potřebujeme ale politickou dohodu. Jakmile budeme mít politickou dohodu, bude to už věcí ratifikace v mnoha parlamentech,“ řekl. Přijetí nových členů totiž musí formálně schválit všechny členské státy NATO.

Lipavský uvedl, že válka na Ukrajině je nyní hlavním zdrojem nestability v Evropě. „Takže to bude tématem naší diskuze,“ řekl. Dvoudenní neformální jednání ministrů zahraničí zemí NATO začíná dnes, kdy politiky čeká pracovní večeře.

Podle českého ministra zahraničí je současnou prioritou NATO ochrana jeho východních členů. Tyto země dlouhodobě upozorňovaly na bezpečnostní hrozbu, kterou Rusko představuje. Nyní se východní státy aliance obávají, že Rusko by v případě porážky Ukrajiny mohlo pokračovat v rozšiřování sféry svého vlivu.

Švédsko s Finskem podle Ankary otevřeně podporují kurdské teroristy

Švédsko s Finskem otevřeně podporují kurdské teroristické organizace, což Turecko a turecké obyvatele rozhořčilo. Po příjezdu na neformální zasedání ministrů zahraničí zemí NATO v Berlíně to dnes prohlásil šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavusoglu. Řekl také, že Turecko podporuje rozšiřování Severoatlantické aliance, ale před podáním přihlášky o členství Finska a Švédska je nutné problém vyřešit.

  Premiér Fiala ujistil velvyslance, že ČR stojí plně za Ukrajinou

„Od samého počátku jsme vždy podporovali politiku otevřených dveří NATO,“ řekl Çavusoglu. „NATO je ale založeno na solidaritě a pomoci, když jsou spojenci potřeba,“ uvedl s tím, že Turecko takovou solidaritu potřebuje v boji s teroristy.

Podle Çavusoglua obě severské země otevřeně podporují Kurdskou stranu pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci. „Většina obyvatel Turecka je proto proti členství Švédska a Finska v NATO,“ řekl turecký ministr. „Chceme proto s našimi spojenci a přáteli o této věci jednat, než bude podána jakákoli přihláška,“ dodal.

Šéf finské diplomacie Pekka Haavisto dnes v Berlíně řekl, že je přesvědčen, že Turecko nakonec členství severských států podpoří. „Jsem si jistý, že najdeme řešení,“ řekl Haavisto. Ten již s Çavusogluem telefonicky jednal v pátek a dnes bude v debatě pokračovat.

Finsko je přesvědčeno, že se s Tureckem na členství v NATO dohodne

Finsko o ruský souhlas se vstupem do Severoatlantické aliance nežádá. Dnes to po příjezdu na neformální jednání ministrů zahraničí NATO prohlásil šéf finské diplomacie Pekka Haavisto. Řekl také, že je přesvědčen, že Turecko nakonec finské členství v alianci podpoří.

„Boj proti terorismu je pro nás velmi důležitý,“ řekl Haavisto na dotaz k tureckým výhradám. Poznamenal, že Finsko se v řadě organizací podílí na potírání terorismu. Haavisto také řekl, že v pátek si telefonoval se svým tureckým kolegou Mevlütem Çavusogluem a že dnes budou v jednání pokračovat.

„Jsem si jistý, že najdeme řešení,“ řekl Haavisto. Uvedl nicméně, že shoda se nemusí najít během jednoho večera a že nějaké výhrady proti finskému členství mohou mít i další alianční státy. „Máme 30 členských států NATO, je to náročný proces, vstup schvalují parlamenty,“ uvedl o možných komplikacích. „Věříme ale, že ten proces bude pro nás úspěšný,“ uvedl.

  Británie se kvůli rozmachu nákazy chystá očkovat nonstop

Za Finsko se Švédskem se postavili mimo jiné slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok, nebo jeho kolegové z Lotyšska, Kanady, Norska nebo Nizozemska.

Haavisto uvedl, že finský prezident Sauli Niinistö v telefonickém rozhovoru řekl ruskému protějšku Vladimiru Putinovi o plánech Finska vstoupit do NATO. „Rusko o povolení nežádáme, věříme ale, že je důležité se sousedy komunikovat,“ řekl finský ministr zahraničí.

Niinistö se společně s finskou premiérkou Sannou Marinovou vyslovili pro vstup země do NATO, neboť ruská invaze na Ukrajinu otřásla mírovým uspořádáním Evropy. Vedení Finské sociálnědemokratické strany premiérky Marinové se dnes jasnou většinou vyslovilo pro podání žádosti Finska o vstup do NATO.

Také rozhodnutí sousedního Švédska ohledně členství v NATO a odstoupení od neutrality se očekává v příštích dnech. Zásadní schůze rovněž vládnoucích švédských sociálních demokratů se uskuteční v neděli.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com