Jak půjde o Krym, nikdo mě nezastaví, prohlásil generál Valerij Zalužnyj

Velitel ozbrojených sil Ukrajiny generál Valerij Zalužnyj v rozhovoru pro deník The Washington Post prohlásil, že je pevně odhodlán zahájit osvobozování Krymu od ruských okupantů, jakmile se k tomu objeví vhodná příležitost.

„Když budu mít příležitost, něco udělám. Je mi to jedno – nikdo mě nezastaví,“ řekl Zalužnyj, a nepřímo tak vzkázal některým západním politikům, že jejich obavy o to, co tomuto kroku řekne Putin, ho nezajímají.

„Vítězství přijde, až budeme mít velkou armádu schopnou zaručit bezpečnost dětí, které jsou dnes ještě v kočárcích, aby vyrůstaly s vědomím, že se už žádná ruská okupace nebude opakovat,“ naznačil ukrajinský velitel, jak bude vypadat budoucnost jeho armády. Jde podle něj samozřejmě o obrovské množství práce, ale vytváření tak silné armády už začalo.

V rozhovoru také uvedl, že Ukrajina stále potřebuje více munice, přestože se západní partneři snaží ze všech sil tuto poptávku uspokojit. „Čím více bude Ukrajina schopna střílet, omezovat ruské síly, tím menší utrpí ztráty,“ prohlásil Valerij Zalužnyj.

Situace na Krymu bude podle něj velice složitá, neboť podle zjištění ukrajinské rozvědky Rusové po řadu měsíců na poloostrově vytvářeli několikastupňovou obranu včetně navazujících linií opevnění, inženýrských staveb a mnohakilometrových zákopů. Některé informace však naznačují, že okupanti zvažují různé scénáře vývoje na Krymu a jednou z variant je i ústup z poloostrova.

Valerij Zalužnyj v rozhovoru uvažuje i o vlastní budoucnosti po válce. Chtěl by si vzít dovolenou, napsat knihu a také by rád cestoval. „Jsem však přesvědčen, že i po válce budu mít napilno,“ konstatoval vrchní ukrajinský velitel.

Za připomenutí stojí, že již 13. února Valerij Zalužnyj řekl, že vítězství Ukrajiny znamená vytvoření takových podmínek, že Rusko už nikdy v budoucnu nebude moci zaútočit.

  NATO a EU musí posílit spolupráci a podporu Ukrajiny, shodli se lídři

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com