Polsko kvůli wagnerovcům a migraci pošle na hranice s Běloruskem 500 policistů

Kvůli migraci a přesunu členů ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny do Běloruska posílí Polsko ostrahu hranice se sousední zemí o dalších 500 policistů. Oznámil to dnes polský ministr vnitra Mariusz Kamiński.

„Vzhledem k napjaté situaci na hranicích s Běloruskem jsem rozhodl posílit naše síly o skupinu 500 policistů z pořádkových a protiteroristických jednotek,“ uvedl na twitteru Kamiński. „Připojí se k 5000 policistům pohraniční stráže a 2000 vojákům střežícím bezpečnost této hranice,“ dodal.

Polsko už několik let obviňuje režim autoritářského běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, že proti němu i dalším zemím Evropské unie vede hybridní válku. Jedním z jejích prvků je podle Varšavy i migrace. Bělorusko umožňuje vstup na svoje území lidem z krizových regionů na Blízkém východě nebo v Africe a posílá je pak k hranicím zemí EU, tedy i Polska.

Mluvčí polské pohraniční stráže Anna Michalská uvedla, že polské hlídky na běloruské hranici čelí v posledních dvou měsících nárůstu počtu migrantů a potýkají se také se stále agresivnějším chováním. „Došlo k mnoha útokům na polské hlídky. V letošním roce bylo poškozeno 17 vozidel, z toho 13 jen v červnu,“ uvedla.

Pověřenec polské vlády pro bezpečnost informačního prostoru Stanislaw Žaryn agentuře Reuters řekl, že větší přítomnost bezpečnostních složek je také reakcí na přesun žoldnéřů Wagnerovy skupiny do Běloruska.

Rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina nabídnout bojovníkům soukromé vojenské společnosti možnost přesunu do Běloruska vyvolalo mezi východními členy NATO obavy, že jejich přítomnost způsobí v regionu další nestabilitu.

„Je stále otázkou analýz a hypotéz, zda se Wagnerova skupina zapojí do destabilizace Polska a bude aktivní i v koordinaci migrace,“ řekl Žaryn. „Předpokládáme, že wagnerovci se nejedou do Běloruska zotavovat, ale plnit úkol. Tato mise by mohla být zaměřena proti Polsku, ale také proti Litvě nebo Ukrajině,“ dodal.

  Mír na Blízkém východě umožní jen vznik palestinského státu, míní Erdogan

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com