Karber vyzývá k zajištění členství Ukrajiny v NATO a k přijetí nové strategie vojenské pomoci

Před summitem NATO ve Vilniusu představili prezident The Potomac Foundation profesor Philip Carber a generálporučík kanadských ozbrojených sil ve výslužbě Trevor Cadieux zprávu „Kam směřuje strategie vztahů mezi Ukrajinou a NATO“, v níž upozorňují na chybějící bezpečnostní strategii aliance pro východní Evropu a vyzývají NATO, aby formulovalo zásadně novou strategii pro odstrašení Ruska, a to jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém horizontu, a dokumentují potřebu vstupu Ukrajiny do NATO, aby se taková strategie mohla realizovat ve

Autoři zprávy konstruktivně kritizovali současnou ukrajinskou strategii vyzbrojování a označili ji za „měkkou“ a „nedostatečnou“ pro osvobození vlastního území Ukrajiny. Dr. Carber a generálporučík Cadier vyzývají k poskytnutí Ukrajině všech zbraní, které potřebuje k dosažení cíle deokupace, a předkládají vlastní vizi toho, jaké typy zbraní jsou potřebné k posílení konkrétních ukrajinských bezpečnostních a obranných sektorů, aby bylo možné dosáhnout jejich cílů.

Guildhall zveřejňuje text zprávy i výňatky z ní.

Zpráva obsahuje pět hlavních bodů. Prvním z nich je, že NATO nemá žádnou bezpečnostní strategii pro východní Evropu tváří v tvář ruským imperiálním ambicím a že taková strategie je potřebná. Na jedné straně by to měla být strategie, která by měla Rusko zadržet a ukázat Moskvě marnost invazních ambicí, a na druhé straně by měla Rusko vyzvat, aby se stalo součástí nové mezinárodní bezpečnostní architektury v dlouhodobém horizontu.

Za druhé by se Ukrajina, Finsko a Švédsko měly stát třemi novými centry stability ve východní Evropě a propojit severní a jižní křídlo NATO. Summit ve Vilniusu by měl nejen dokumentovat schopnosti Ukrajiny posílit alianční bezpečnost, ale také uznat potenciální hrozby, které vznikají nevyužitím těchto ukrajinských schopností vedle schopností Finska a Švédska.

Realizace ukrajinských kapacit pro posílení alianční bezpečnosti by měla být nastíněna ve formě uceleného akčního plánu.

  Krétu zasáhlo silné zemětřesení, nejméně jeden člověk zahynul, hlásí ERT

Zatřetí by měly být omezeny podvratné aktivity několika členů aliance proti zájmům kolektivní bezpečnosti, zejména Turecka a Maďarska. Vhodná opatření by měla zahrnovat omezení možnosti být součástí vojenského velení, účastnit se vojenských cvičení a sdílet zpravodajské informace.

Za čtvrté, politiku jaderného odstrašování NATO oslabuje výrazná jaderná vojenská převaha Ruska, která se projevuje v typech a počtech modernizovaných jaderných zbraní a jejich nosičů.

Za páté, marnost vojenské kampaně na Ukrajině nemusí mít vliv na udržitelnost ruského režimu a hrozba pro východní křídlo NATO bude přetrvávat po mnoho let bez ohledu na to, zda současný režim zůstane zachován, nebo se změní v liberálnější.

Vedle posílení severního, východního a jižního křídla NATO je cestou vpřed, aby se Rusko stalo součástí západní civilizace, zejména aby se po uzavření příměří a stažení vojsk z Ukrajiny stalo členem mezinárodního systému kolektivní bezpečnosti.

Strategie vyzbrojování Ukrajiny. Autoři zprávy poukazují na řadu problematických aspektů stávajícího formátu vojenské a technické pomoci a současného sankčního režimu. Podle nich Ukrajina v současné době nedisponuje dostatečnými vojenskými kapacitami k osvobození okupovaných území a vleklý charakter války spolu s perspektivou obnovy vlastních vojenských a technických kapacit ze strany Ruska představuje vážnou hrozbu. Ukrajina musí získat dostatek zbraní k osvobození okupovaných území.

Odborníci zdůrazňují, že Západ by měl změnit strategii vyzbrojování Ukrajiny, opustit současný „měkký“ přístup a okamžitě dodat všechny potřebné bojové systémy, vybudovat kapacity armádních velitelů a zvýšit objem výcvikových programů. V opačném případě by Ukrajina mohla ztratit schopnost osvobodit vlastní území.

Dr. Philip Carber a generálporučík ve výslužbě Trevor Cadieux z kanadských ozbrojených sil předkládají vlastní vizi typů zbraní, které Ukrajina potřebuje k dosažení cíle osvobození suverénních území.

Prvním je ochrana před nálety a masivními raketovými útoky. Možnost útočit na klíčové cíle na ruském území. To vyžaduje:

  Kuleba označil poznámky Kremlu o jaderných zbraní za nepřijatelné

střely dlouhého doletu ATACAMS.
Doplnění pozemních systémů protivzdušné obrany víceúčelovými stíhačkami F16, F18 Hornet se schopností zasahovat záplavové cíle a stíhačkami F-15E Strike Eagle k získání vzdušné převahy a zachycení raket. Ukrajinské obranné síly rovněž potřebují letouny včasné výstrahy typu E-2C nebo Hawkeye-2000.
Útočné letouny, letouny typu A-10 Warthog a AAH-64C Apache pro podporu protiofenzívy.
Vytvoření nového systému protivzdušné obrany vysokého stupně. Kritická infrastruktura, civilní obyvatelstvo a pozemní síly Ukrajiny zůstávají vysoce exponované a zranitelné. Co je zapotřebí: pasivní monitorovací systém (typ Vera-NG) a víceúčelové detekční radary (např. americké víceúčelové radary jako AN/TPY-2 a TPS-77, švédský Giraffe 4a nebo francouzský Ground Master 200).
Ukrajinské síly protivzdušné obrany by měly být posíleny dalšími systémy pro zachycení hrozeb na krátkou vzdálenost (např. AN/TWQ Avenger), střední vzdálenost (americký Patriot a/nebo italský/francouzský; SAMP-T) a dlouhou vzdálenost (např. americký THAAD a izraelský David’s Sling).

Protiopatření proti dronům. Kromě laserem naváděných kinetických systémů, jako jsou SAIC a Northrop-Grumman Agnostic Gun Trucks, je nezbytné nasazení experimentálních energetických zbraní, jako je například vysoce výkonná mikrovlnná zbraň Leonidas společnosti Eprius na Ukrajině.
Systémy elektronického boje. Ukrajina potřebuje taktické přenosné systémy, jako je TCI-903-II-40, a také systémy elektronického boje, jako je turecký Koral, aby pokryla vážnou mezeru v protiopatřeních proti ruským schopnostem elektronického boje.

Druhou oblastí je zásobování mechanizovaných pozemních jednotek operačními zásobami.

Západní spojenci by měli obnovit ukrajinské manévrové formace, včetně zvýšeného poskytování munice, náhradních dílů, speciálního nářadí a dalšího bojového materiálu. Poté by partneři měli převzít postupný požadavek na obměnu nejméně 25 procent ukrajinských mechanizovaných jednotek ročně.

Za třetí, posílení odolnosti jednotek teritoriální obrany je klíčové vzhledem k vysokým ztrátám profesionální armády a následné změně charakteru úkolů, které byly původně TRO přiděleny:

  • zajištění regionální územní obrany ve spolupráci s místními orgány, převážně k obraně proti pozemní invazi a útokům na města.
    Pravidelná účast v pozemních operacích.
  • Ochrana stovek kilometrů ukrajinských hranic, zejména na běloruské a podněsterské straně.
  Růst cen plynu Gazpromu ve čtvrtletí zajistil rekordní tržby i čistý zisk

Úspěšnost tohoto konceptu využití sil TRO závisí na zdrojích potřebných k udržení pozic v daných oblastech. Západ musí jednotkám TRO poskytnout vysoce mobilní vozidla a vyzbrojit jejich posádky (včetně lehkých/těžkých kulometů, protitankových systémů, mobilních systémů protivzdušné obrany a zásahové munice), komunikační vybavení a systémy nočního vidění.

Čtvrtým cílem je zajistit odolnost Ukrajiny. Západ by měl pomoci zpravodajské agentuře ukrajinského ministerstva obrany shromažďovat, zpracovávat a vyměňovat si zpravodajské informace o nepříteli. Rovněž je třeba pomoci zpravodajským strukturám, aby pracovaly na zajištění odolnosti obyvatelstva tváří v tvář dlouhodobému konfliktu.

Za páté, pomoci s průběžným výcvikem a rozvojem vojáků a jejich začleněním do brigád kombinovaných zbraní, aby se nahradily ztráty. Iniciativa pro bezpečnostní pomoc na Ukrajině (SAG-U) by měla pokračovat v práci na standardizaci všech vojenských výcvikových kurzů.

Připomeňme, že 11. a 12. července se v litevském hlavním městě Vilniusu uskuteční summit Severoatlantické aliance (NATO).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com