Palestinský premiér podal demisi, v úřadu zůstane do ustavení nové vlády

Předseda Palestinské autonomie Mahmúd Abbás dnes přijal demisi, kterou mu podal palestinský premiér Muhammad Ištajja. Abbás ho ale zároveň pověřil, aby kabinet dál vedl, dokud nebude ustavena vláda nová. Podle agentury AP může Ištajjova rezignace otevřít cestu reformě palestinské samosprávy prosazované Spojenými státy. Agentura AFP napsala, že demise není vzdorem vůči Abbásovi, ale způsobem, jak ukázat ochotu Palestinské autonomie k reformám.

„Demisi vlády jsem prezidentovi předložil 20. února a dnes ji podávám písemně,“ uvedl Ištajja v Ramalláhu na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu. Dodal, že rozhodnutí bylo přijato „s ohledem na vývoj událostí spojených s agresí proti Pásmu Gazy“. Ištajja byl premiérem od dubna 2019.

Podle televize Al-Džazíra rezignaci Ištajja zdůvodnil i „bezprecedentní eskalací“ násilí na Západním břehu a v Jeruzalémě a „válkou, genocidou a hladověním v Pásmu Gazy“. Dodal, že existují „snahy učinit z palestinské samosprávy správní a bezpečnostní orgán bez politického vlivu“. Podle něj je nutné dosáhnout širokého konsenzu pokud jde o nové politické uspořádání po skončení války v Gaze. Další fáze podle Ištajji bude muset zohlednit novou realitu v Pásmu Gazy, nutné budou rozhovory o národní jednotě a mezipalestinský konsenzus.

Vývoj podle AP naznačuje, že Západem podporovaná palestinská samospráva sídlící v Ramalláhu je nakloněna reformám požadujícím Spojenými státy. Podle dřívějších amerických vyjádření by po válce mohla kontrolu nad Pásmem Gazy převzít reformovaná palestinská samospráva, čemuž ale podle AP stojí v cestě mnoho překážek.

Palestinská samospráva, která vznikla před 30 lety na základě prozatímních mírových dohod z Osla, má omezenou správu nad částmi Západního břehu; v Pásmu Gazy ztratila moc po boji s Hamásem v roce 2007.

Frakce Fatah, která ovládá palestinskou samosprávu, a Hamás se snaží dosáhnout dohody o vládě jednoty a ve středu by se měly ještě s dalšími palestinskými frakcemi sejít v Moskvě.

  Biden a evropští lídři chtějí pro Rusko dál zvyšovat cenu invaze, uvedl Bílý dům

„Rezignace Ištajjovy vlády má smysl pouze v případě, že přijde v kontextu národního konsenzu o opatřeních pro další fázi,“ řekl agentuře Reuters vysoký představitel Hamásu Sámí abú Zuhrí.

Zpravodajský web se sídlem v Dubaji Asharq News s odkazem na palestinské zdroje napsal, že nová vláda palestinské samosprávy by mohla být sestavena do konce tohoto týdne. Ištajjův kabinet bude vládnout v demisi, dokud nevznikne nová technokratická vláda, v jejímž čele zřejmě stane šéf vládního investičního fondu a bývalý vicepremiér Muhammad Mustafá.

Izrael trvá na tom, že Hamás zničí, a tvrdí, že z bezpečnostních důvodů po válce nepřijme vládu palestinské samosprávy nad Pásmem Gazy. Ofenzivu Izrael zahájil po útoku Hamásu na jižní Izrael z loňského 7. října, při němž zahynulo na 1200 lidí. Úřady v Gaze kontrolované Hamásem dnes oznámily, že od října kvůli izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy zemřelo 29.782 lidí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com