ČR a Francie mají stejný pohled na Ukrajinu i Blízký východ, řekl Pavel

Česko-francouzské vztahy jsou na vysoké úrovni, Paříž a Praha se shodují nejen v otázkách, jako je válka na Ukrajině nebo situace na Blízkém východě, ale i na poli energetiky či rozšiřování Evropské unie. V Paříži to dnes řekl novinářům prezident Petr Pavel po setkání se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem.

Státníci se dnes sešli při přibližně dvě hodiny trvající návštěvě českého prezidenta v Elysejském paláci, kde po společném prohlášení pro média jednali mezi čtyřma očima. Na soukromém jednání podle Pavla diskutovali nejen o zahraničně-politických otázkách, ale také o česko-francouzské spolupráci na poli energetiky nebo kultury a vědy.

„Vážím si otevřenosti, se kterou jsme jednání vedli. Bylo to praktické naplnění argumentu, že naše vztahy jsou na vysoké úrovni, nejenom v oblastech, které se týkají současných problémů, jako je válka na Ukrajině, situace na Blízkém východě, situace v oblasti Sahelu, ale i co se týče spolupráce v energetice, rozšíření Evropské unie, migrace,“ prohlásil po schůzce Pavel.

Český prezident do Paříže přiletěl dnes dopoledne na plánovanou dvoudenní návštěvu. Ve čtvrtek bude jednat s předsedkyní francouzské vlády Élisabeth Borneovou a s předsedkyní Národního shromáždění Yaël Braunovou-Pivetovou.

Francie a ČR chápou riziko případného vítězství Ruska na Ukrajině, uvedl Pavel

Francie a Česká republika si uvědomují rizika spojená s případným úspěchem Ruska v konfliktu s Ukrajinou, řekl dnes český prezident Petr Pavel v Elysejském paláci, kde o přivítal jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron.

„V důsledku Putinovy agrese máme velmi blízký názor na význam rozšíření Evropské unie o další země. Cením si také shody ohledně podpory Ukrajině,“ uvedl Pavel před začátkem jednání, na kterém chtějí státníci probrat i další zahraničně-politické otázky nebo společný postup v rámci Evropské unie či energetice.

„Naše nabídka dlouhodobého partnerství platí jak ohledně jaderné energie, tak vysokorychlostní železnice, ale i na poli kultury či vědy,“ řekl francouzský prezident Pavlovi, který se ještě dnes setká s vedením projektu malého modulárního reaktoru NUWARD konsorcia francouzských společností. V české delegaci je šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

  Reuters: Biden dnes obnoví zákaz cest do USA z Schengenu

„Musíme hovořit i o situaci na Blízkém východě či o NATO,“ uvedl Macron, který připomněl, že Pavel jako velitel praporu v roce 1993 zachránil francouzskou jednotku v Bosně a je držitelem nejvyššího francouzského vojenského vyznamenání Kříž za chrabrost a stal se důstojníkem Řádu čestné legie.

Český prezident do Paříže přiletěl dnes dopoledne na plánovanou dvoudenní návštěvu. Ve francouzské metropoli, před českým velvyslanectvím, dnes mimo jiné odhalí lavičku Václava Havla.

Ve čtvrtek bude Pavel jednat s předsedkyní francouzské vlády Élisabeth Borneovou a s předsedkyní Národního shromáždění Yaël Braunovou-Pivetovou.

ČTK

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com