Ministr zahraničí USA příští týden navštíví Prahu, uvádí Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken příští týden navštíví Českou republiku, kde se zúčastní jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Také bude v Praze se svým českým protějškem Janem Lipavským a dalšími českými činiteli mluvit o podpoře Ukrajiny či o posílení energetické spolupráce, oznámila dnes podle agentury Reuters americká diplomacie.

Neformální setkání ministrů Severoatlantické aliance je v Praze na programu ve čtvrtek a v pátek. Blinken bude v Evropě od úterka, přičemž nejdříve má v plánu návštěvu Moldavska. Kdy přesně přicestuje do Česka, nebylo z oznámení americké diplomacie jasné.

Blinkenův náměstek James O’Brien podle agentury Reuters sdělil novinářům, že na ministerské radě budou pokračovat přípravy na summit NATO, který se v červenci uskuteční ve Washingtonu. Dodal, že USA neočekávají, že by spojenci na summitu přizvali Ukrajinu do aliance, očekávat ovšem lze nové projevy podpory zemi bránící se třetím rokem ruské agresi.

S českými představiteli chce Blinken kromě pomoci Ukrajině mluvit také o „společné obranné modernizaci a prohlubování energetických vazeb“, píše se v prohlášení americké vlády. Žádné další podrobnosti o obsahu jednání v Praze Washington neuvedl.

V Moldavsku plánuje šéf americké diplomacie jednat s tamními představiteli o přidružování země k Evropské unii a o energetické bezpečnosti. Setkat se má mimo jiné s moldavskou prezidentskou Maiou Sanduovou.

ČTK

  Na Ukrajině nikdo nechce válku, ale obyčejní lidé nezmůžou nic, říká Ukrajinec

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com