Ministr Lipavský chce na kolegy z NATO apelovat na větší podporu Ukrajině

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) bude při jednání s kolegy z členských zemí NATO, které se uskuteční v Praze koncem příštího týdne, apelovat na zvýšení podpory pro zadržování ruského imperialismu, uvedl v příspěvku na sociální síti X. Reagoval tak na dnešní ruský vzdušný útok na hypermarket v Charkově. Dal to do protikladu k pátečním prohlášením ruského prezidenta Vladimira Putina, že je potřeba obnovit mírové rozhovory s Ukrajinou.

„Nevěřte kremelským pohádkám. Na zasedání ministrů NATO v Praze budu na kolegy apelovat, abychom zvýšili podporu pro zadržování ruského imperialismu,“ uvedl Lipavský.

Nejméně dva lidé zahynuli a 25 bylo zraněno při ruském vzdušném útoku na druhé největší ukrajinské město Charkov. Na platformě Telegram to dnes oznámil šéf správy Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Invazní síly podle něj zasáhly hypermarket se stavebními potřebami. Mohlo v něm být přes 200 lidí, uvedl na sociální síti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle Syněhubova Rusové zaútočili pomocí dvou naváděných leteckých pum KAB a na místě vypukl požár. Zelenský uvedl, že by takové údery byly nemožné, kdyby jeho země měla dostatečné prostředky protivzdušné obrany a moderních bojových letadel.

Neformální setkání ministrů Severoatlantické aliance se v Praze uskuteční v poslední dva letošní květnové dny. Bude to příprava na červencový alianční summit ve Washingtonu bez formálních závěrů. Jednání se zúčastní také americký ministr zahraničí Antony Blinken, který chce s českými činiteli mluvit o podpoře Ukrajiny či o posílení energetické spolupráce.

Putin, kterého Lipavský označil za „kremelského cara“, v pátek podle agentury Reuters v Minsku mluvil o potřebě obnovit mírové rozhovory s Ukrajinou. Jednání ale podle něj musí být vedena s legitimním vedením Ukrajiny, za které už nepovažuje jejího prezidenta Volodymyra Zelenského. Zároveň uvedl, že mírové rozhovory musí odrážet aktuální realitu na bojišti. Rusko dosud obsadilo téměř 20 procent sousední země. Ukrajinské vedení takovou podmínku odmítá a chce návrat všech ztracených území, včetně Krymu, který Rusko nelegálně anektovalo v roce 2014.

  Bek: Vláda příští týden téměř jistě schválí navýšení zaručené mzdy

Charkov je terčem ruských vzdušných útoků od začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022, v prvních měsících se ho Rusové i pokoušeli neúspěšně dobýt. V posledních měsících Rusko zintenzivnilo vzdušné útoky na charkovskou oblast, což mělo za následek civilní ztráty, a nedávno obnovilo pozemní ofenzivu na severu regionu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com