Na Staroměstské náměstí v Praze dorazily tisíce fanoušků

Hokejoví fanoušci zcela zaplnili prostor na pražském Staroměstském náměstí, kde na velkoplošné obrazovce sledují česko-švýcarské finále mistrovství světa. Podle odhadů pořadatelů tam první třetinu vidělo 15.000 lidí. Záchranáři zatím na místě ošetřili šest návštěvníků, kteří v davu zkolabovali. Lidé skandují a ženou domácí tým za prvním gólem, švýcarskou přesilovou hru provázel pískot.

„V rámci projekce finálového utkání v ledním hokeji na Staroměstském náměstí jsme doposud ošetřili šest pacientů, z toho dva byli transportováni do zdravotnického zařízení. Z preventivních důvodů byl aktivován a v následujících minutách bude přistaven speciál Fénix,“ napsali pražští záchranáři po druhé odehrané třetině na síti X.

Fanoušci křičí, troubí na vuvuzely, mají také řehtačky. Před začátkem zápasu někdo z davu vypustil k nebi zlaté balónky. Na náměstí převládají mladí lidé, nechybí ale ani malé děti s rodiči. Pořadatelé návštěvníkům rozdávají vodu z připravených cisteren. Lidi, které zkolabovali, vynášejí pryč strážníci.

Staroměstské náměstí se zaplnilo už hodinu před úvodním vhazováním. K velkoplošné obrazovce instalované na prostranství mezi radnicí a Týnským chrámem ke sledování obou dnešních zápasů o medaile zamířila většina z fanoušků v národních dresech. Návštěvníci, které ČTK na místě oslovila, věří v zisk zlata.

Od zastávky metra Staroměstská proudily už před sedmou hodinou večerní skupinky přátel, zejména mladých lidí. Někteří se zahalili do vlajek, další měli české vlaječky namalované na obličejích. Oblečenými dresy vzdávali hold nejen současným hvězdám českého výběru, ale i svým oblíbeným reprezentantům z dob minulých – Jaromíru Jágrovi, Tomáši Plekancovi nebo Jakubu Voráčkovi, který letos sklízí u fanoušků úspěch jako vtipný a nekonvenční komentátor.

Vytvoření prostoru pro fanoušky omezilo od rána dopravu v okolí náměstí. Auta nemohou vjíždět do Celetné, Pařížské, Dlouhé ani Železné ulice. Policie po druhé třetině uzavřela přeplněnou Týnskou uličku, lidé tudy nemohou odcházet. Hlavní město posílilo provoz tramvají a prodloužilo provoz metra o hodinu. Na místě jsou k případným zásahům připraveni policisté, strážníci, záchranáři i hasiči. Policisté se samopaly monitorují situaci mimo jiné z podstavce sousoší s Janem Husem.

  Radní jižní Moravy vyzvala Babiše, ať nenavštěvuje jen hezké domovy seniorů

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman dnes dopoledne ČTK řekl, že hlavní město stále jedná s organizátory turnaje o možnosti pondělního přivítání týmu trenéra Radima Rulíka rovněž na Staroměstském náměstí.

Česká reprezentace porazila v sobotním semifinále Švédy 7:3, Švýcaři prošli do boje o zlato přes Kanadu po remíze 2:2 až po samostatných nájezdech. V dnešním odpoledním zápasu o třetí místo uspělo Švédsko výsledkem 4:2.

V Ostravě mají hokejoví fanoušci jasno, věří ve zlato českého týmu

Kdyby hokejový šampionát vyhrávalo přesvědčení, čeští hokejisté by dnes večer ani nemuseli vyjíždět na led. Fanoušci v Ostravě totiž o výsledku mají jasno – Češi ve finále se Švýcarskem vyhrají a na domácím šampionátu si po 14 letech opět pověsí na krk zlaté medaile. Na centrálním Masarykově náměstí s velkoplošnou obrazovkou se už více než dvě hodiny před začátkem utkání začali scházet hokejoví příznivci. Mnozí jsou vybaveni dresy, šálami, vlajkami i trumpetami a slibují, že v Ostravě vytvoří nezapomenutelnou atmosféru.

Při semifinálovém duelu se Švédskem český tým podle odhadů organizátorů hnalo v Ostravě k vítězství okolo 4000 lidí, dnes očekávají minimálně dvojnásobnou návštěvnost. „Čekáme výhru. Formu jsme ladili už v sobotu, když jsme tady byli fandit. Minulý týden jsme sháněli dresy, ať jsme připravení,“ řekla ČTK Kateřina Tomisová. Výkon českého týmu je pro ni velkým překvapením. „Na druhou stranu, vždycky když byl nějaký podceňovaný tým, tak jsem vyhráli,“ doplnila Tomisová, která se těší, že si užije atmosféru spolu s dalšími fanoušky.

O výhře je bez pochyb přesvědčená i Kateřina Vysogladová. „Vidím každopádně výhru, bude to zlato. V sobotu jsme byli tady a bylo to super, takže kvůli té atmosféře jsme přišli znova,“ řekla ČTK. Český tým má podle ní srdce a hlavně skvělého brankáře Lukáše Dostála. Na zápas se hokejová fanynka připravovala. „Máme plácačky, trubku, jednu ještě hlasitější, velkou vlajku, šálu, kšiltovky, rohy. To, že jsme v sobotu vyhráli, spoustu fanoušků překvapilo, takže tím, že se hraje o zlato, tady bude jednou tolik lidí,“ tipovala před začátkem utkání Vysogladová.

  Nejméně případů v pracovní den od září. Česko má za středu 541 nově nakažených koronavirem

„Myslím si, že to určitě půjde srovnat s Naganem. Jsme doma, hraje se v Praze, takže musíme vyhrát,“ řekl ČTK Martin Valentovič. Očekává bouřlivou atmosféru. Fanoušci oceňují, že pro ně město po ukončení fanzóny u Ostravar arény, jež fungovala do čtvrtfinálových zápasů, dalo vybudovat zázemí v centru.

„Chodil jsem fandit i do fanzóny, tady mi to přijde ale daleko lepší. Je tady lepší atmosféra. Všichni se pro to strhneme a užijeme si to,“ řekl Pavel Bartoš. Přiznal, že před šampionátem takový úspěch českého týmu nečekal. „Jak se doplnil tým o Pastu a přijely posily z NHL, tak bylo vidět, že ta soupiska je ideální. Myslím si, že pokud chce člověk někde vyhrát zlato, tak určitě doma. Národ se pro tu výhru strhl a neřeší se blbosti, ale všichni žijí hokejem. A ty dva týdny si celá republika užila,“ míní Bartoš.

Hokejisty přišli podpořit i fanoušci fotbalového Baníku, který dnes porazil Slovácko 6:0. „Už jsme naladěni dobře z Baníku, takže přicházíme s dobrou náladou. Výhru si zasloužíme. Hraje se v domácím prostředí, hráči jsou perfektně sehraní a vypadá, že v kabině jim to šlape. Hokej nás všechny spojil,“ řekl Libor Glos.

Fandit hokejovému finále přišly před O2 arenu tisíce lidí, hlavně Čechů

Tisíce hokejových fanoušků přišly do fanzóny před pražskou O2 arenou na finálové utkání mistrovství světa mezi českými a švýcarskými hokejisty. Do areálu dorazili fandit hlavně Češi, přišli ale také příznivci švýcarské reprezentace. Po odpoledním zápase Kanady se Švédskem zde zůstávali i fanoušci těchto týmů. Zhruba hodinu před utkáním byla zóna téměř plná a pořadatelé uzavřeli vstup, venku čekají stovky zájemců na uvolněná místa. Lidé stáli na občerstvení nebo u výčepů piva několikaminutové fronty.

  Den v byznysu: Letošní Vánoce budou ve stylu 80. let. Zboží málo a drahé

Fanoušci přicházeli už dvě hodiny před zápasem v dresech či šálách svého týmu a někteří si přinesli vlajky. Zájemci byl i o obchod se suvenýry. Frontu stojí lidé na malování na obličej, které je v prostoru k dispozici.

Fanoušci poskakují a skandují, atmosféra je přátelská. Na pódiu se o hudbu stará kapela Queens of Bohemia. „Přišla jsem na utkání do fanzóny, abych zažila tu pravou atmosféru. A samozřejmě taky na klobásu,“ řekla ČTK jedna z fanynek Tereza Dobiášová. Obrazovku s přenosem mohou lidé v Praze sledovat i na Staroměstském náměstí.

Před vstupem do prostoru s kapacitou 7000 lidí a rozlohou 8400 metrů čtverečních musejí návštěvníci projít bezpečnostní kontrolou. Vstup je zdarma. Dovnitř je zakázané vnášet batohy a elektroniku, věci si však lidé mohou nechat v úschovně za úplatu 50 korun, za 100 korun například i s laptopem či tabletem.

Na očekávaný nápor fanoušků zareagoval pražský dopravní podnik. Po skončení finálového utkání bude provoz metra na všech třech linkách prodloužen i přes půlnoc, přibližně do 01:00, uvedl dnes odpoledne dopravce.

Čeští hokejisté mohou titul mistra světa v Praze vyhrát po 39 letech. Naposledy na domácím mistrovství uspěla ještě československá reprezentace v roce 1985. Dnes odpoledne se o bronzovou medaili utkaly týmy Kanady a Švédska. Bronzoví jsou švédští hokejisté, kteří porazili Kanadu 4:2.

 ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com