Do stávky zaměstnanců justice za vyšší platy se zapojila většina pracovníků

Do dnešní stávky zaměstnanců justice za vyšší platy se zapojila většina z 9500 pracovníků soudů. Soudy proto zrušily řadu naplánovaných jednání. Některé budovy soudů, včetně podatelen a infocenter, byly zcela uzavřeny, někde provoz fungoval v omezeném režimu. V neodkladných případech zapisovatelky zastupovali soudci. Vedení soudů stávku podporují, na platové podhodnocení zaměstnanců svých soudů poukazují dlouhodobě. Skutečný průměrný plat zaměstnanců soudů byl loni 36.916 korun, průměrná mzda v Česku dosáhla 43.341 korun.

Odborový svaz vyhlásil výstražnou stávku minulý týden po jednání s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), žádá navýšení platů o 15 procent a také diskusi o vytvoření nových platových tabulek pouze pro justici, které budou oddělené od tabulek ostatních státních zaměstnanců. Podle odborářů je reálná situace taková, že justiční personál nemá peníze na obstarání životních potřeb. Kvůli situaci v resortu svolal ministr Blažek na 13. června k jednání zástupce všech právnických profesí.

Blažek dnes na síti X uvedl, že stávka je důsledkem „oprávněného, desítky let rostoucího pocitu nedoceněnosti specifik v činnosti administrativy v justici“. „Ke kumulaci rozhořčení se přidala inflace, zděděný stav veřejných financí, rostoucí agenda a některá nedorozumění. Přesto věřím, že se situace zlepší. Snažíme se o to, jak jen můžeme. Ne vždy před TV kamerami,“ napsal.

Stávky se dnes účastní administrativní pracovníci, což jsou zapisovatelé, protokolující úředníci, vedoucí kanceláří, vyšší soudní úředníci, soudní tajemníci a pak také zaměstnanci správy soudů, dozorčí úředníci, správci aplikací nebo pomocné síly ve správních úsecích. Do stávky se zapojili pracovníci všech soudů vyjma Ústavního. Ti pracovníky obecných soudů podpořili dopisem adresovaném Blažkovi a Odborovému svazu justice.

Soudci ze zákona stávkovat nesmějí, zaměstnance ale podporují. Předsedkyně kladenského soudu Markéta Šottová dnes ČTK řekla, že problém s nedostatečným ohodnocením justičního personálu je dlouhodobý. „Už se to děje, lidé odcházejí a my je nemáme, ministerstvo to ví. Pokud si má někdo vybrat práci v administrativě, odejde do jiného státního, kde platí lépe, a to je to, s čím nesouhlasíme,“ upozornila Šottová.

  On-line supermarkety jsou opět pod náporem

Za tragické považuje platy zaměstnanců justice, zejména těch začínajících, vyšší soudní úřednice Okresního soudu v České Lípě Jana Nečesaná. Pracovníky českolipského soudu považuje za srdcaře, proto podle ní z této práce neodcházejí jinam. Míní, že výpověďmi by navíc problém s platy nevyřešili.

„Tam totiž nikdo nebude chtít do budoucna pracovat za tyto peníze. Generace mladých je dneska úplně jinde a nikdo za tyto peníze, jak se říká, by ani nevstával. Každý říká, že můžeme jít pracovat jinam, to ano, to sice můžeme, ale někdo tu práci dělat musí,“ řekla ČTK. Tragický je podle ní plat začínajících zapisovatelek, které musejí mít maturitu, ale tabulkově je nástupní mzda 18.680 korun.

O poznání klidněji než v jiných jednacích dnech je na chodbách většiny soudů v Česku. Například pražský vrchní soud, který sídlí v Praze 4 poblíž pankrácké věznice, uzavřel fyzickou i elektronickou podatelnu a neumožnil nahlížení do spisů. Podle mluvčího instituce Víta Tomáše nepřišlo do práce přes 90 procent zaměstnanců. Dvě trestní zasedání, která se konala, odročit nešlo, protože v nich bylo potřeba rozhodnout bezodkladně.

Veškeré podatelny, pokladny i informační centra zůstaly dnes uzavřeny ve vršovickém Justičním areálu Na Míčánkách, kde sídlí pět pražských obvodních soudů. Návštěvníci se o stávce dozvídali z cedulí před vchodem do budovy. Pracovníci soudů na nich radili, aby lidé posílali svá podání elektronicky nebo poštou. Upozorňovali také na to, že dnes nelze nahlížet do spisů ani se dotazovat na informace.

V omezeném režimu dnes funguje Krajský soud v Brně, zcela uzavřená je například budova znojemského soudu, zjistila ČTK od mluvčích jednotlivých soudů. Zapojil se také Krajský soud v Plzni i všech deset okresních soudů v Plzeňském a Karlovarském kraji, které pod něj patří. Na krajském soudu se protestují zhruba tři čtvrtiny pracovníků, na okresních 90 až 100 procent, řekla dnes ČTK mluvčí krajského soudu Jana Rubášová.

  Kompromis u Euro 7 je zlepšení, náklady ale budou vysoké, uvedly automobilky

V hradeckém pracovišti Krajského soudu v Hradci Králové se do dnešní stávky za zvýšení mezd zapojilo 81,6 procenta zaměstnanců. Odročena či přeložena byla všechna řízení, která byla na dnešek nařízena, tedy 100 procent.

I přes stávku zůstaly dnes v provozu soudy v Českých Budějovicích. U krajského soudu se do jednodenní stávky za zvýšení mezd zapojilo více než 70 procent zaměstnanců a u okresního soudu 96 procent zaměstnanců. Soudy se přesto snažily nařízená jednání neodkládat.

„Nemám zprávu o tom, že bychom dnes nějakou věc odročovali kvůli stávce. Civilních jednání se to nedotkne vůbec, jelikož tam si soudce záznam sám namlouvá na diktafon. U trestních řízení je protokolující úředník, ale i v tomto případě jsme nemuseli odročovat,“ řekla mluvčí českobudějovického krajského soudu Ivana Vobejdová. Dodala, že krajský soud má 148 zaměstnanců, z nichž osm působí na táborské pobočce. Do stávky se dnes zapojilo 110 zaměstnanců.

Stávka podle zástupců soudů paradoxně zatíží stávkující zaměstnance, kteří budou muset svou práci dohnat.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com