Zájem o domácí dovolenou opět roste, nejžádanější jsou prázdniny

https://nalastminute.cz/stitek/dovolena-v-cesku/

Zájem o dovolenou v tuzemsku je podle údajů rezervačních portálů a vyhledávačů ubytování, které ČTK oslovila, vyšší než loni. Nejžádanější jsou termíny o letních prázdninách, některá místa už jsou obsazená nebo se blíží naplněnosti kapacity. V případě zahraničí se v souvislosti s pandemií koronaviru stále mění pravidla pro testování či karanténu, pro Čechy je tak jednodušší zajistit si dovolenou v Česku. ČTK to řekli zástupci cestovatelských portálů.

Na Slevomatu vzrostly prodeje cestování za poslední dva týdny na více než dvojnásobek proti březnu. „Taktéž se více než zdvojnásobilo množství hledání termínů a zájem je dokonce vyšší než loni touto dobou, kdy už byl znám plán rozvolňování,“ uvedl ředitel portálu Ladislav Veselý. Typ ubytování podle něj už není tak důležitý jako v minulosti, kdy lidé vyhledávali spíše menší provozy. „Zatímco loni byl největší zájem o vouchery nebo nákupy na poslední chvíli, tentokrát lidé plánují s předstihem a nebojí se rezervovat konkrétní termíny. V tom je asi nejzásadnější rozdíl proti uplynulému roku,“ uvedl dále Veselý.

Portál Amazing Places ve svém nedávném průzkumu zjistil, že na léto jsou už menší místa v Česku většinou obsazená. Největší zájem je podle zakladatele portálu Petra Kotíka o módní glamping, který spojuje kempování s komfortem apartmánů. Zavedená místa už jsou v tomto případě plná. U chat a chalup je plně rezervovaných 65 procent, 85 procent jich má obsazeno přes polovinu kapacity. Chalupy si podle Kotíka vybírají nejčastěji rodiny s dětmi. Nejvíce volných míst je podle Amazing Places v hotelech, které zpravidla nejsou zaplněny ani z 50 procent.

I podle vyhledávače ubytování a zážitků pro rodiny Explorio.cz je v některých místech momentálně obtížné na červenec a srpen najít volný termín. Nejžádanější jsou dovolené v Krkonoších, Dolní Moravě, Beskydech, na Lipně a Šumavě. Za vysokou poptávkou zejména po prázdninových termínech je podle výkonného ředitele Explorio.cz Františka Peterky několik skutečností. Mnoho lidí si své zrušené zimní pobyty přesunulo na léto, někteří se obávají, že cesty do zahraničí budou komplikované a kvůli poplatkům za testy také drahé. „Třetím důvodem je pak marketing samotných hotelů, které hosty začínají lákat o několik měsíců dříve než jindy a vychází jim v podmínkách maximálně vstříc,“ řekl.

  Požadavky z plánu obnovy překračují jeho rozpočet o 100 miliard Kč

Ve vysoký zájem Čechů o dovolenou v tuzemsku věří i ministerstvo pro místní rozvoj. Už loni se podle něj ukázalo, že oživení domácího cestovního ruchu nastalo velmi rychle po ukončení striktních opatření. „Očekáváme, že epidemická situace bude nadále do značné míry limitovat cestování do zahraničí, což přirozeně povzbudí poptávku v ubytovacích zařízeních v ČR,“ uvedl Vilém Frček z odboru komunikace resortu.

Hotely a penziony budou podle aktuálního plánu vlády moci otevřít, až počet nakažených klesne pod 75 na 100.000 obyvatel. Nyní je podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) 177 infikovaných na 100.000 lidí. Ubytovací zařízení ale budou smět využít jen 25 procent kapacity, hosté se budou muset prokázat negativním testem na covid-19, platit budou i další hygienická a bezpečnostní pravidla.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com