ANO by podle Adamové mělo započítat náklady na mimořádnou schůzi do své kampaně

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) osobně nepodpoří širší debatu dolní komory k migračnímu paktu v rámci mimořádné schůze, kterou svolala na žádost opozičního hnutí ANO. V dnešním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News uvedla, že koalice ještě nerozhodla, jak se při schvalování programu schůze zachová. Skutečnost, že opozice chce o tématu jednat den před eurovolbami, podle ní ukazuje, že jde o předvolební tah, a ANO by náklady mělo započítat do svých volebních nákladů. Podle předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové v případě postupu proti migraci koalice „brutálně lhala“. Doufá, že se rozprava otevře.

Zákonodárci by se při schůzi měli podle návrhu programu zabývat dopady migračních pravidel i údajným lhaním některých vládních politiků. Členské státy EU definitivně potvrdily migrační balíček v polovině května. Češi se ve všech deseti hlasováních zdrželi, stejnou pozici drží vláda od února. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je pakt prvním krokem, který ale nestačí. Česká republika proto spoluzaložila skupinu zemí, které chtějí nelegální migraci čelit důrazněji.

Migrační balíček počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i s rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Zavádí také princip, že těm zemím unie, které jsou přetíženy migračním tlakem, ostatní pomohou buď tím, že od nich část migrantů převezmou, anebo je podpoří finančně či materiálně.

K novým migračním pravidlům EU se dolní komora sešla z podnětu poslanců ANO už koncem února a v polovině dubna. Konání těchto schůzí Sněmovna koaliční většinou zamítla. Mohli hovořit pouze řečníci s přednostním právem, ostatní poslanci vystoupit nemohli.

ČTK

  V úterý přibylo rekordně nakažených, skóre PES kleslo na 86 bodů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com