Orbán chce v EP do frakce Meloniové a ODS, nebo vznik nové skupiny

idnes.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán by chtěl, aby jeho strana Fidesz po volbách do Evropského parlamentu vstoupila do frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), jejímiž členy jsou i česká Občanská demokratická strana (ODS) či strana italské premiérky Giorgii Meloniové Bratři Itálie. Vyplývá to z dnes zveřejněného rozhovoru, který maďarský premiér poskytl italskému pravicovému listu Il Giornale. Orbán v něm nicméně přiznává, že se s některými stranami v ECR neshodne na postoji k válce na Ukrajině.

„Chceme se přidat k ECR, ačkoliv víme, že jsou tu témata, která nás mohou dělit od některých stran (ve frakci), počínaje pohledem na válku na Ukrajině,“ uvedl Orbán. Podle něj Fidesz zvažuje více možností povolebního vývoje, včetně vytvoření nové pravicové frakce v Evropském parlamentu.

ECR by se podle odhadů serveru Politico mohla stát po volbách třetí nejsilnější frakcí v EP po lidovcích a socialistech. Straně evropských konzervativců a reformistů předsedá italská premiérka Meloniová, která tvrdí, že chce v příštím europarlamentu vytvořit pravicovou koalici. Uvažuje se i o spolupráci se současnou frakcí Identita a demokracie, v níž je řada krajně pravicových stran a s níž dosud umírněnější pravicové síly odmítaly spolupracovat.

Orbán a Meloniová měli k sobě politicky blízko. Maďarský premiér tvrdí, že Meloniovou podporoval už v době, kdy její strana dosahoval jen nízkých volebních zisků. Meloniovou s Orbánem spojuje kritika unijní byrokracie a tlaku na hlubší integraci. Politici se naopak neshodnou ohledně války na Ukrajině. Meloniová podporuje dodávky zbraní Ukrajině, což Orbán kritizuje.

ČTK

  Bloomberg: USA varují Evropu, že Rusko může plánovat invazi na Ukrajinu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com