Ostřelování poškodilo záložní vedení v záporožské elektrárně, tvrdí MAAE

Úterní ostřelování poškodilo záložní elektrické vedení v Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině. Podle agentury Reuters to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Poškození jednoho ze tří záložních elektrických vedení nemělo žádný bezprostřední dopad, protože elektrárna již byla odpojena od sítě.

Ze tří záložních elektrických vedení, které spojují Záporožskou elektrárnu s nedalekou tepelnou elektrárnou, je nyní jedno poškozeno a další dvě jsou odpojena. Experty z MAAE o tom informoval ukrajinský personál, který zařízení obsluhuje.

Kyjev i Moskva se vzájemně obviňují z ostřelování areálu elektrárny a z útoků v jeho blízkosti. Obě strany zároveň odmítají, že by na zařízení útočily.

Inspektoři MAAE přijeli minulý týden na několikadenní misi na Ukrajinu kvůli obavám o bezpečnost největší evropské jaderné elektrárny. MAAE v úterý zveřejnila zprávu, v níž informovala o výsledcích své mise. Inspekce podle zprávy zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov i poškozenou infrastrukturu areálu. MAAE také uvedla, že její inspektoři v elektrárně potvrdili přítomnost ruských vojáků a vojenských vozidel a vybavení, a vyzvala k ukončení bojů v tomto jihoukrajinském zařízení a v jeho okolí. V elektrárně zůstali dva členové MAAE, kteří kontrolují stav areálu.

Ukrajina dnes uvedla, že možná bude muset elektrárnu odstavit, aby zabránila katastrofě, a vyzvala obyvatele v blízkých oblastech, aby se v zájmu vlastní bezpečnosti evakuovali.

Lavrov žádá vysvětlení k částem zprávy MAAE o Záporožské jaderné elektrárně

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov žádá dodatečná vysvětlení k částem zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) o situaci v Záporožské jaderné elektrárně na Ruskem okupovaném území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Interfax. Ruský prezident Vladimir Putin dnes ve Vladivostoku prohlásil, že v areálu elektrárny není žádné ruské vojenské vybavení. Zpráva MAAE přitom hovoří o opaku. Šéf Kremlu obvinil Ukrajinu z ostřelování jaderného zařízení a ohrožení její bezpečnosti.

  Kyjev potvrdil nálety na území okupovaná Ruskem a zničení základny vagnerovců

V úterý zveřejněná zpráva konstatuje, že inspekce MAAE zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov i poškozenou infrastrukturu. MAAE také uvedla, že její inspektoři v elektrárně potvrdili přítomnost ruských vojáků a vojenských vozidel a vybavení, a vyzvala k ukončení bojů v areálu jihoukrajinského zařízení a v jeho okolí.

Kyjev i Moskva se vzájemně obviňují z ostřelování areálu elektrárny a z útoků v jeho blízkosti. Šéf MAAE Rafael Grossi situaci v elektrárně přirovnal v obavě z jaderné katastrofy ke hře s ohněm a vyzval k vytvoření „ochranného štítu nebo bubliny kolem zařízení“. Pro vznik demilitarizované zóny kolem elektrárny se vyslovil také generální tajemník António Guterres. Návrh ale v minulosti Moskva opakovaně odmítla.

Lavrov agentuře Interfax řekl, že Moskva požaduje další informace o zjištěních MAAE a odeslala příslušnou žádost. „Je potřeba dalších vysvětlení, protože ve zprávě je řada otázek. Nebudu je teď vyjmenovávat, ale požádali jsme o objasnění generálního ředitele MAAE,“ řekl Lavrov.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová předtím obvinila Západ z vytváření tlaku na inspekci MAAE v elektrárně.

Ruský prezident Putin dnes ve Vladivostoku zopakoval ruská obvinění, že Ukrajina záporožskou elektrárnu ostřeluje, a ohrožuje tím jadernou bezpečnost Evropy. Tvrdil také, že Rusko v jejím areálu nemá žádný vojenský materiál.

Zpráva MAAE přitom hovoří o tom, že inspekční tým na různých místech areálu viděl ruské vojáky, vojenská vozidla a další vojenskou techniku. Například v přízemí turbínových hal prvních dvou bloků bylo několik vojenských nákladních automobilů, což zpráva dokládá i fotografií.

Ukrajinský starosta města Enerhodar, u něhož elektrárna stojí, dnes řekl, že dvě místní čtvrti jsou kvůli ruskému ostřelování bez elektřiny a navíc několik měsíců i bez plynu. Některé oblasti města tak jsou na pokraji humanitární katastrofy, varoval starosta Dmytro Orlov.

Šéf ukrajinského úřadu pro jadernou bezpečnost Oleh Korikov dnes řekl, že Ukrajina zkoumá i možnost uzavření záporožské elektrárny z bezpečnostních důvodů. Vyjádřil přitom obavy ohledně stavu zásob nafty, která se používá v záložních generátorech.

  Ukrajinské zdroje tvrdí, že byl zraněn šéf ruského generálního štábu Gerasimov

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com