Německé strany se dohodly na schválení zvláštního zbrojního fondu

Cesta ke zvláštnímu zbrojnímu fondu o objemu 100 miliard eur (2,47 bilionu Kč) je v Německu volná, v noci se na tom dohodli vládní sociální demokraté (SPD), Zelení a liberální svobodní demokraté (FDP) s opoziční konzervativní unií CDU/CSU. Dnes to prohlásila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Vytvoření fondu, o kterém bude ještě tento týden hlasovat Spolkový sněm, oznámil v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu kancléř Olaf Scholz.

„Těch 100 miliard bude investováno do vybavení armády, které je k posílení naší zemské a spolkové obrany nutně potřebné. Projekty s nejvyšší prioritou tak nyní budou moci být rychle prosazeny,“ řekla ministryně Lambrechtová dnes ráno v televizi ZDF. Dodala, že vojáci konečně dostanou výstroj a výzbroj, kterou si zaslouží.

Vláda kancléře Scholze má sice ve Spolkovém sněmu většinu, pro zbrojní fond ale potřebuje ústavní většinu. Fond chce totiž vláda zakotvit do německého základní zákona, aby bylo zaručeno jeho využívání jen pro armádní účely a aby nebylo snadné jeho objem a status měnit.

Opoziční Křesťanskodemokratická unie (CDU) a její bavorská sesterská strana Křesťansko-sociální unie (CSU) svůj souhlas podmiňovaly tím, aby peníze byly použity výhradně pro německou armádu. Sporné bylo také financování, které bude zajištěno novými úvěry. Fond ale bude stát mimo pravidelný rozpočet, takže se na něj nebude vztahovat dluhová brzda, která brání přílišnému zadlužování země.

Scholz vedle zbrojního fondu slíbil také to, že Německo bude s okamžitou platností každý rok dávat na armádu přes dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP), jak zní členský závazek zemí Severoatlantické aliance. Ten Berlín dosud neplnil. Německé výdaje na armádu činily v loňském roce zhruba 1,6 procenta HDP.

Pro letošní rok chce Lambrechtová z rozpočtu uvolnit na zbrojení 50,3 miliardy eur (1,24 bilionu Kč), což ale na stanovená dvě procenta HDP nestačí. V závislosti na hospodářském výkonu bude potřeba ještě dalších zhruba 20 miliard eur (494 miliardy Kč). Pomoci s tím má právě zvláštní fond.

  Izraelské úřady zlikvidovaly nelegální stanoviště osadníků na Západním břehu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com