Rusko zaútočilo na Kyjev i Oděsu

Rusko v noci na dnešek znovu zaútočilo na ukrajinskou metropoli Kyjev i přístavní Oděsu na jihozápadě země. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž západní část Kyjeva zasáhly trosky dronu. Agentura Ukrinform napsala, že zranění utrpěli čtyři lidé, dva z nich jsou v nemocnici.

Starosta ukrajinského hlavního města Vitalij Kličko uvedl, že na místo dopadu trosek bezpilotního letounu směřují hasiči i záchranáři. Svědek, kterého cituje Reuters, poznamenal, že v Kyjevě bylo slyšet řadu výbuchů. Podle místních úřadů, které obyvatele vyzvaly, aby zůstali v krytech, je způsobovala především fungující protiletecká obrana.

Exploze zazněla také Oděsou, proti níž směřoval raketový útok. Ukrajinská média informují také o výbuších v Chersonu na jihu země.

Nadále se bojuje i o východoukrajinský Bachmut, který se ruské síly dlouhé měsíce snaží dobýt. Ukrajinská armáda uvedla, že ruští vojáci ještě zintenzivnili ostřelování města, které mělo před válkou 70.000 obyvatel, s cílem získat nad ním úplnou kontrolu do úterý, kdy si Rusko připomene výročí svého vítězství nad nacistickým Německem.

Reuters dnes také uvedl, že z oblastí okolo Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují ruské síly, bylo evakuováno kolem 1679 lidí, včetně 660 dětí. Evakuaci části obyvatel 18 obcí ležících v blízkosti fronty v záporožském regionu oznámil šéf zdejší ruské okupační správy minulý týden.

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny je stále více nepředvídatelná a potenciálně nebezpečná, varoval v návaznosti na to v sobotu šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

ČTK

  Zelenskyj: Ukrajina potřebuje vojenskou techniku, chystá se na protiútok

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com