Fiala: Koalice Spolu ještě nevzdala hledání svého prezidentského kandidáta

seznamzpravy.cz

Vládní koalice Spolu ještě nevzdala hledání vlastního kandidáta na prezidenta. V pořadu CNN Prima News to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Rozhodnutí ale podle něj už nebude trvat dlouho. Nechce, aby příští hlava státu patřila mezi populisty nebo extremisty. Prezidentské volby se budou konat v lednu.

Podle Fialy se už objevilo několik výrazných osobností, které mají podporu veřejnosti. „Koalice Spolu velmi zvažuje, jestli do tohoto výběru přijít ještě s nějakým dalším kandidátem a třeba snížit šance těch demokratických kandidátů, nebo zda jít nějakou jinou cestou,“ uvedl premiér.

Upozornil na to, že už dříve avizoval rozhodnutí nejdříve po prázdninách. Jde ale podle něj hlavně o výsledek. „Nechceme tu mít prezidenta, který patří k populistické nebo extremistické části politického spektra. Chceme prezidenta, za kterého se nebudeme stydět, který bude respektovat ústavu a bude mít prozápadní orientaci,“ dodal Fiala.

Jednání s koalicí Spolu v pondělí připustil bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, který kandidaturu už oficiálně potvrdil. „Nežádal jsem je o podporu. Kdyby se mě rozhodli podpořit, tak neodmítnu,“ uvedl. Nechce však, aby ho koalice případně označila za svého stranického kandidáta. „Čistě stranický kandidát by měl problém vyhrát,“ vysvětlil.

Právě Pavel je nyní podle sázkových kanceláří hlavním favoritem voleb. Následuje předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který ale ještě kandidaturu nepotvrdil. Kromě Pavla patří mezi další potvrzené účastníky mimo jiné předseda odborářů Josef Středula, bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer nebo podnikatel Karel Janeček.

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Přihlášku musí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.

ČTK

  Pátečních 9230 nakažených v ČR je o třetinu méně než před týdnem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com