Moskva a Kyjev sbližují své diplomatické pozice, řekl ruský vyjednavač

Moskva a Kyjev se nacházejí „někde napůl cesty“, pokud jde o diplomatická jednání o otázkách demilitarizace Ukrajiny, sdělil dnes podle agentury TASS hlavní ruský vyjednavač Vladimir Medinskij. V hlavních bodech jednání, mezi něž patří mimo jiné otázka možného vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance, se pak obě strany podle Medinského „maximálně přiblížily“.

„Téma neutrálního statusu Ukrajiny a její nepřistoupení k NATO je jedním z klíčových bodů rozhovorů. Je to zároveň bod, ohledně kterého jsme maximálně přiblížili své pozice,“ citovala Medinského agentura TASS.

Jednání mezi Ruskem a Ukrajinou pokračují, postupují ale obtížně

Rusko-ukrajinská jednání o míru pokračují, oznámil dnes podle agentury Reuters zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře. Jednání označil za velmi obtížná a také ujistil, že Ukrajina nepřistoupí na kompromis, kvůli kterému by se musela vzdát budoucího členství v Evropské unii.

Kreml dnes znovu obvinil Ukrajinu, že se prý snaží protahovat vyjednávání o míru. „Kyjevský režim se snaží všemi možnými způsoby zdržovat vyjednávací proces a předkládá stále nereálnější návrhy,“ uvedla ruská prezidentská kancelář k telefonátu mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a německým kancléřem Olafem Scholzem. Ten podle kancléřství znovu vyzval Putina k příměří, zlepšení humanitární situace na Ukrajině a usilovnějšímu hledání diplomatického řešení.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba v tisku upozornil, že vyjednávači narážejí na problémy, které sami nemohou překonat, protože k tomu nemají mandát. Ujistil, že ukrajinský prezident je připraven „třeba už zítra“ setkat se se svým ruským protějškem, aby vyřešili hlavní otázky, a vyjednávači pak mohli doladit detaily.

Rusko útokem na Ukrajinu před 23 dny rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války, který si podle ukrajinských úřadů vyžádal životy už tisíců vojáků a civilistů, včetně více než stovky dětí. Více než tři miliony Ukrajinců před válkou uprchly do zahraničí.

  Lavrov se v Egyptě snaží získat podporu pro Moskvu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com