O muži, který útočil na Fica, se šíří řada konspirací, média je vyvracejí

Slovenská média od středečního útoku na premiéra Roberta Fica vyvracejí řadu konspiračních teorií, které se šíří o muži zadrženém po střelbě. Podle nejčastějších byl příznivcem nejsilnější opoziční strany Progresivní Slovensko, členem skupiny usilující o svržení vlády nebo chtěl premiéra zastřelit kvůli jeho postoji k válce na Ukrajině. Z vyjádření lidí, kteří jej znali, plyne, že k Ficovi choval nadstandardní antipatii, napsal deník SME.

Jedenasedmdesátiletý muž z města Levice podle listu sice v únoru navštívil demonstraci proti vládnímu plánu změn v trestním právu, avšak žádné faktické spojení s jakoukoli opoziční stranou nemá, což vyloučil i šéf Progresivního Slovenska Michal Šimečka.

Podle SME nebyl na druhé straně ani pravicovým extremistou, ačkoli se objevil na mítinku militantní skupiny Slovenští branci, kde však nebyl jako jejich sympatizant.

Nepravdivá jsou i tvrzení, že útočník nejednal sám, což podle listu například dnes uvádělo jedno z konspiračních webových rádií. Tuto informaci odmítl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok, který s odvoláním na informace od vyšetřovatelů hovořil o zadrženém jako o „osamělém vlkovi“.

Řada dezinformací se točí kolem údajného motivu, který útočníka vedl k činu. Podle některých zpráv šířících se na webu mu vadil Ficův odpor ke globálnímu pandemickému paktu, jehož přijetí navrhla Světová zdravotnická organizace v reakci na covid-19. Konspirační weby označují smlouvu za snahu zbavit Slovensko suverenity, v čemž měl údajně útok na Fica pomoci.

Za další údajný motiv je označován premiérův odmítavý postoj k pomoci Ukrajině či k posilování práv sexuálních menšin nebo jeho kritika NATO. Podle deníku SME však žádný z uvedených motivů nemá oporu v realitě.

Na videu, které několik hodin po útoku uniklo na veřejnost, zadržený muž na policejní stanici tvrdí, že jej motivoval nesouhlas s Ficovou politikou, například se snahou zrušit veřejnoprávní televizi RTVS.

  Rusové kvůli válce chudnou, bývalá Putinova manželka na nich vydělává miliony

Podle vyjádření několik známých zadrženého, s nimiž list SME mluvil, nebyla v jeho životě zásadní žádná politická ideologie, ale frustrace z vývoje země a snaha s tím něco udělat. Regionální novinář Štefan Ráchela, který se s útočníkem znal dlouhodobě, deníku řekl, že dotyčný byl s postupujícím věkem stále zatrpklejší a i na sociálních sítích se vyjadřoval stále kontroverzněji. „Jakoby se dalo čekat, že dříve či později něco spáchá,“ citoval novináře list SME.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com