Zemědělci protesty v Praze kvůli vypjaté situaci na Slovensku nezruší

 Zemědělci nezruší protesty, které plánují na příští středu 22. května do Prahy. Ke odvolání úterní demonstrace ve čtvrtek přistoupily například odbory, protože chtějí přispět ke zklidnění situace po středečním pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Zemědělský svaz dnes na dotaz ČTK uvedl, že přípravy protestů trvaly velmi dlouho a s jejich uskutečněním zemědělci nadále počítají.

Prezident Agrární komory Jan Doležal už dříve řekl, že by protesty měly být masivní a nemusí být poslední. Vláda podle něj tíživou situaci v sektoru neřeší a spíš ji některými kroky i zhoršuje. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) reagoval, že protesty zemědělců aktuální situaci neprospějí. Uvedl, že pro zemědělce se snaží udělat maximum a že postupu Agrární komory nerozumí.

Českomoravská konfederace odborových svazů ve čtvrtek zrušila demonstraci, která se měla konat v úterý 21. května na pražském Malostranském náměstí. Odboráři na ní chtěli protestovat proti záměrům vlády v zákoníku práce či důchodech. Akci ale po konzultacích se svými slovenskými kolegy zrušili, protože chtějí přispět ke zklidnění situace po pokusu o atentát na Fica.

Středeční demonstrace zemědělců začne v 09:00 protestní jízdou zemědělských strojů, skončí ve 13:00. Okruh bude podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy větší než při předchozích demonstracích, povede i kolem ministerstva zemědělství, které sídlí na Těšnově. Pýcha očekává, že do Prahy přijedou stovky kusů zemědělské techniky a tisíce zemědělců.

Předseda zároveň už dříve uvedl, že protestující chtějí problémy, kterým čeští zemědělci čelí, přiblížit i lidem. Proto uspořádají od 11:00 do 18:00 na Letenském náměstí happening pro veřejnost, kde bude možné podepsat petici na podporu českých zemědělců. Dále podle Pýchy nabídnou vzdělávací program. Třetí část protestů začne ve 14:00 v době zasedání vlády před úřadem vlády.

  Stanjura: Dodávky plynu na zimu jsou zajištěné, kolaps nehrozí

V Česku se zemědělské protesty naposledy uskutečnily 20. března, kdy na silnice v regionech i k hranicím vyjelo více než 1600 traktorů a další techniky. V Praze demonstrovali zemědělci 7. března, podle mluvčí Agrární komory se této akce zúčastnilo 3000 až 4000 zemědělců a 1000 zemědělských strojů. Na 4. června jsou naplánovány protesty v Bruselu i v dalších zemích EU. Pýcha očekává, že se do evropského protestu zapojí i čeští farmáři.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com