Bartoš chce na domy pro Ukrajince využít miliardu eur z pandemického fondu EU

idnes.cz

Česko by chtělo využít miliardu eur (24,9 miliard korun) z mimořádného fondu obnovy Evropské unie na stavbu ubytování a další náklady spojené s péčí o lidi prchající z Ukrajiny před ruskou invazí. Novinářům to dnes v Bruselu řekl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, který o tomto záměru hovořil s činiteli Evropské komise. Ministerstvo podle něj plánuje v dubnu spustit program podpory pro obce a kraje zajišťující bydlení pro Ukrajince.

Česko patří po výrazně nejvytíženějším Polsku k zemím, kam z válkou zasažené Ukrajiny utíká nejvíce lidí. Tři týdny po začátku ruského útoku se do Česka uchýlilo na 300.000 Ukrajinců, zejména žen s dětmi. Řada obcí nyní řeší nedostatek kapacit pro jejich ubytování, s čímž chce ministerstvo pomoci prostřednictvím dotačního programu.

Podle Bartoše by na to ČR mohla využít zhruba desetinu částky, kterou má k dispozici ve fondu určeném k oživení ekonomik zasažených covidovou krizí. Ten unijní exekutiva spojila s plněním řady kritérií včetně klimatických či digitálních a také reformních programů, na něž jsou peníze navázány.

„Myslím, že příchod toho většího množství lidí naplňuje podstatu toho fondu,“ řekl Bartoš, který o možnosti nového využití přidělených peněz hovořil například s eurokomisařkou pro kohezní politiku Elisou Ferreiraovou. Dodal, že žádný jasný signál v Bruselu nedostal a komisi musí plán teprve oficiálně předložit. Česko by kvůli tomu patrně muselo upravit národní plán obnovy, jehož schválením komisí je čerpání peněz z fondu podmíněno.

EK zatím prostřednictvím nařízení CARE umožnila členským zemím pokrývat výdaje spojené s bezprecedentní uprchlickou vlnou z kohezních fondů z končícího rozpočtového období 2014 až 2020. Česko má však podle Bartoše všechny dosud nevyčerpané peníze vázány smlouvami a jejich objem by bez toho nestačil.

ČTK

  Ropa kvůli obavám o poptávku v Číně výrazně zlevňuje, Brent je pod 94 USD

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com