Euro stojí poprvé od konce roku 2002 méně než dolar

europedirect.lt

Jednotná evropská měna euro se poprvé od prosince 2002 propadla pod paritu s americkým dolarem a krátce před 15:00 SELČ se prodávala zhruba za 0,9998 USD, než se vrátila zpět nad paritu. K poklesu kurzu eura podle analytiků přispívají obavy z recese v eurozóně a také předpoklad, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat ve zvyšování základních úrokových sazeb.

Náladu na trhu ovlivnila dnešní statistika ze Spojených států, která ukázala, že míra inflace v USA v červnu překvapivě vystoupila na 9,1 procenta. Je tak na maximu od roku 1981. V eurozóně podle předběžných údajů míra inflace činila rekordních 8,6 procenta, Evropská centrální banka (ECB) ale základní úrok přesto drží na rekordním minimu nula procent.

Prezidentka ECB Christine Lagardeová v červnu avizovala, že tento měsíc počítá se zvýšením základních sazeb o čtvrt procentního bodu. Do konce roku má v úmyslu tempo zvyšování sazeb urychlit. V USA je základní úrok nyní v pásmu 1,50 až 1,75 procenta a šéf tamní centrální banky Jerome Powell předpokládá, že sazby se budou dál zvyšovat.

„Ta dnešní čísla o výši inflace jsou ohromující. Je to víc, než se čekalo, a ukazuje se, že inflace se rychle ubírá nežádoucím směrem,“ řekl podle agentury Reuters hlavní investiční analytik Chris Zaccarelli ze společnosti Advisor Alliance. Nejvíce se dál zvyšují ceny benzinu a potravin.

Euro se už v úterý dotklo parity, což znamená, že se k dolaru prodávalo v kurzu jedna ku jedné. Dnes pod tuto paritu spadlo. Zpevňuje i takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn. Kolem 15:00 SELČ se pohyboval kolem 108,59 bodu, maxima od října 2002.

Euro se v bezhotovostní formě začalo používat v roce 1999. Od začátku roku 2002 pak existuje i ve fyzické podobě, tedy ve formě bankovek a mincí.

  Apple uzavřel s tržní hodnotou přes tři biliony USD

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com