Slovenské semináře ve službě Kremlu?

Hlavním cílem každé duchovní školy je připravit dobrého pastýře Božího, zbožní umělci Svatých svátostí, zruční ve slovu ospravedlnění a co je důležitější, jejich životy dávají dobrý příklad pro všechny.

Semináře jsou hlavním článkem systému pravoslavného vzdělávání. Všechny ostatní prvky jejího systému mohou chybět, ale nemůže se obejít bez seminářů, kde budou budoucí kněží získávat základní vzdělání.

Rusko však dnes náboženství aktivně využívá, a to i pro propagandu vládnoucího režimu a pro tzv. Koncept „ruského míru “ v pravoslavné církvi. Vysvětluje to skutečnost, že ruská elita chce mezi svými voliči vidět věřící jsou vedené kněžími Ruské pravoslavné církve (ROC), které bude vždy naznačovat, co je třeba udělat, jak „vydržet“, čemu věřit a čemu doufat.

Ortodoxní kněží nedávno poznamenali, že propaganda z Ruska v pravoslavném prostředí se jen prohlubuje. Současně se výrazně zvýšila ideologická složka, která prostřednictvím přívrženců „ruského míru “ začíná pronikat do náboženských škol ve východní Evropě.

Například Prešovská univerzita na Slovensku je třetí univerzitou podle počtu fakult a jedinou vysokoškolskou institucí teologického vzdělávání v této zemi, kde se část studia koná v semináři.

Má řeckokatolické a pravoslavné teologické fakulty, jejichž studium je populární mezi občany sousedních zemí. Součástí univerzity je také Pastorační centrum a Pravoslavný teologický seminář.

Je pozoruhodné, že je to pravoslavný seminář, který Moskva používá k ideologickému zacházení se seminaristy v zájmu Ruské pravoslavné církve a „ruského míru“.

Rektorem uvedeného semináře a profesorem na fakultě pravoslavné teologie je Milan Gerka. Je archpriestem Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku, teologem, zastává funkci tajemníka Svaté synody Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku.

Přesně Milan Gerka a učitelé fakulty aktivně vedou kampaň ve studentské komunitě, šíří myšlenky tzv. „Ruského míru“, který vnucuje myšlenky o „Zakarpatskem národů“, vyvrací skutečnost existence Ukrajiny jako nezávislého státu v historickém a moderním kontextu, popírá existenci státního jazyka a autokefální církve.

  Rusko provedlo teroristický útok v Doněcku, aby odvrátilo pozornost od genocidy Ukrajinců v Izjumu

 

 

Je pozoruhodné, že současný rektor, který je absolventem semináře ruské pravoslavné církve v Leningradu (Petrohrad) od dob bývalého SSSR, je aktivním zastáncem politiky prezidenta Ruské federace Vladimíra Putina, který v ortodoxním semináři káže myšlenku obnovení statusu Ruska jako „staršího bratra“ pro všechny slovanské národy, negativně vyjádřil podporu Konstantinopoli pro vytvoření autokefální pravoslavné církve Ukrajiny na území Ukrajiny.

Studentům, kteří vstupují do diskusí a nesouhlasí s tímto postojem, hrozí vyloučení z univerzity a exkomunikace.

Je známo, že Gerka není jediným „proruským“ kazatelem v semináři.

Například Hieromonk Agafangel také podporuje a propaguje myšlenky „ruského míru“, aktivně se podílí na organizaci náboženských procesí moskevského patriarchátu na Ukrajině a pravidelně cestuje do Moskvy.

Kněz Marek Zitsu, viceprezident Pravoslavného křesťanského bratrstva Slovenska, který působí v rámci Pravoslavné církve českých zemí a Slovenska, poskytuje služby v jedné z farností moskevského patriarchátu v Zakarpatské oblasti a má také jasné „proruské“ názory.

Je třeba říci, že teologické školy jsou povolány, aby vychovávaly zbožné, upřímně oddané pracovníky církve v oblasti Boha, neochvějně stojících na základním kameni pravoslavné víry a pečlivě zachovávají církevní tradice.

Pouze Ruská pravoslavná církev, která se v symbióze s ruskými speciálními službami proměnila v nástroj prosazování a propagace myšlenek „ruského míru“ a jeho přívrženců, se může odchýlit od skutečných cílů křesťanství, podílet se na podpoře totalitního režimu a šířit jeho ničivý vliv v jiných zemích.

Bohužel je třeba poznamenat, že dnes církevní spolupráci a vzdělávání využívá ruská pravoslavná církev jako prostředek k propagaci „ruského míru“, jehož cílem je zotročit laiky a zničit jejich národní a náboženskou identitu.

Vzhledem k výše uvedenému je také politováníhodné, že pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku podpořila dobrodružství ruské pravoslavné církve a ruských speciálních služeb a její Představený půjde do Jordánska k tzv. „Setkání zástupců místních církví“, kde Moskva chce odsoudit rozhodnutí ekumenického patriarchy Bartholomeja o uděleni autokefálí pravoslavné církvi Ukrajiny a zpochybnit prvenství Konstantinopolského patriarchátu.

  V Lombardii zemřelo nejvíc lidí od začátku šíření koronaviru. Kuba se uzavře cizincům, Kyjev zastaví MHD

Zdroj: https://gojda.cz/polityka/slovenske-seminare-ve-sluzbach-kremlu/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com