Ruský raketový útok na Kryvyj Rih zabil osm lidí, uvedl Kyjev

Ruský raketový útok na Kryvyj Rih zabil osm lidí a dalších 21 zranil, uvedlo dnes na sociálních sítích ukrajinské ministerstvo vnitra. Prezident Volodymyr Zelenskyj, který dříve informoval o šesti mrtvých a 11 zraněných, vyzval partnery k posílení ukrajinské protivzdušné obrany.

„Počet obětí se zvýšil na osm. Nejméně 21 lidí bylo zraněno, včetně dvou dětí,“ uvedlo ministerstvo vnitra na komunikační platformě Telegram s tím, že čtyři lidé se stále pohřešují. Ruský útok podle něj zasáhl obytnou část Kryvého Rihu, na místě pokračuje záchranná operace.

Podle prezidenta Zelenského útok dokazuje, že Ukrajina musí spolu se svými partnery posílit svou protivzdušnou obranu. „Moderní systémy protivzdušné obrany mohou zajistit maximální ochranu lidí, našich měst a pozic. A my je maximálně potřebujeme,“ dodal.

Kryvyj Rih leží v centrální části Ukrajiny v Dněpropetrovské oblasti. Ukrajinské letectvo před dopadem střely varovalo, že na město směřuje „vysokorychlostní“ cíl.

Již v noci na dnešek provedlo Rusko další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, jehož cílem byla především Kyjevská oblast. Ukrajinské letectvo informovalo o sestřelení 29 z 30 ruských střel a dronů.

Ukrajinští političtí i vojenští představitelé dlouhodobě označují posílení protivzdušné obrany za prioritu. Žádají západní partnery o dodávky příslušných systémů s argumentem, že významně pomohou ukrajinským silám čelit ruským vzdušným úderům nejen na vojenské cíle na Ukrajině, ale také na její energetickou síť a civilní oblasti.

Americká média dnes uvedla, že USA dodají Kyjevu druhou baterii systému protivzdušné obrany Patriot. Dodávku jiných systémů přislíbilo v posledních dnech i několik evropských zemí.

ČTK

  Ukrajinci se připravují na setkání s ruskými okupanty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com