Rozsáhlá razie: Pět Čechů podezřelých z teroru na Ukrajině

novinky.cz

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahují od nočních hodin po celé České republice kvůli výjezdům lidí na Ukrajinu. Zadrženo bylo pět lidí, podle žalobce jsou podezřelí z trestných činů souvisejících s terorismem. Podle prvních informací mělo být zadrženo 10 lidí.

„Policie vede trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu teroristického útoku, trestného činu financování terorismu a trestného činu podpory a propagace terorismu, přičemž tyto trestné činy souvisí se zapojením českých občanů do bojů na východě Ukrajiny na straně tzv. Doněcké lidové republiky,” uvedl vrchní státní zástupce Martin Bílý.

Obviněn podle něj dosud nikdo nebyl.

Podle serveru Aktuálně.cz se jednalo o členy paramilitantní skupiny, která organizovala výjezdy Čechů na Ukrajinu bojovat za proruské separatisty. Jejich aktivitu měli podle serveru podněcovat členové rozvědky GRU z ambasády v Praze, kteří byli vyhoštěni.

Podle informací serveru iROZHLAS.cz policie zjistila, že jeden z členů skupiny v minulosti odjel na Donbas, kde se měl zapojit do bojů na straně separatistů. Po návratu spolek začal shánět peníze, aby do válčící zóny mohli vycestovat další zájemci.

Centrála se k případu zatím vyjádřila krátce na Twitteru. „Úkony trestního řízení prováděné dnešního dne NCOZ nesouvisí s kauzou výbuchů ve Vrběticích. Informace k dnešní realizaci zveřejní NCOZ během několika hodin,” uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

České soudy již za podobné případy trestaly. Za pomáhání proruským separatistům na Ukrajině dostal v roce 2019 podmínku Erik Eštu. Za trestný čin služby v cizích ozbrojených službách by vojáka mohl soud potrestat nejvíce pěti lety vězení. Podle spisu v roce 2015 nosil uniformu Republikánské gardy separatistického státu, držel stráž v zákopech, udržoval zbraně a hlídal tržnici, kde byli vojáci ubytovaní.

  Merkelová hájí karanténní opatření, jsou kvůli mutacím nezbytná

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com