Ruský cenzurní úřad zablokoval média spojená s Prigožinem

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval weby médií spojených se šéfem ruských žoldnéřů Jevgenijem Prigožinem. S odvoláním na seznam cenzurního úřadu o tom informoval ruský list Kommersant s tím, že úřad svůj krok nevysvětlil. Mezi zablokovanými weby jsou například stránky agentury RIA FAN.

Z Ruska se podle Kommersantu nelze dostat ani na stránky Prigožinovy mediální skupiny Patriot, pod níž spadají všechna jím kontrolovaná média. Samotný portál mediální skupiny nicméně na seznamu Roskomnadzoru není.

Mediální skupina Patriot, které se někdy přezdívá „trollí továrna“, podle ruských nezávislých médií už ale nefunguje asi týden a její činnost je paralyzovaná. V sobotu, kdy Prigožinova Wagnerova soukromá vojenská společnost táhla na protest proti ruskému armádnímu vedení na Moskvu, většina zaměstnanců mediální skupiny nepřišla do práce, napsal portál The Bell. Portál Meduza s odvoláním na jednoho z bývalých pracovníků uvedl, že Prigožin vedoucím pracovníkům své mediální skupiny oznámil, že „odchází z veřejného prostoru“.

Ve čtvrtek informovala o ukončení činnosti také sociální síť JaRus, která je podle Kommersantu taktéž spojená s Prigožinem. Ruský investigativní portál Dosje dříve napsal, že síť financuje Prigožin a že na platformě prakticky nejsou živí uživatelé.

Prigožin minulý pátek večer ohlásil protest proti ruskému armádnímu vedení, načež jeho muži podnikli tažení z Ukrajiny přes ruský Rostov na Donu směrem na Moskvu. V sobotu Prigožin svůj protest odvolal. Na základě dohody, kterou pomohl zprostředkovat běloruský lídr Alexandr Lukašenko, se Prigožin uchýlil do Běloruska. Ruská FSB původně v souvislosti s Prigožinovými kroky zahájila trestní stíhání na základě podezření z ozbrojené vzpoury, po několik dnech ale toto stíhání pozastavila.

ČTK

  Nejlepším filmem Berlinale se stal dokument Dahomey režisérky Diopové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com