Sněmovna schválila zvýšení letošních výdajů fondu investic o 4,38 miliardy Kč

Letošní výdaje Státního fondu podpory investic (SFPI) vzrostou o 4,38 miliardy korun na 6,32 miliardy korun. Příjmy se zvýší o 3,72 miliardy korun na 5,66 miliardy korun. Návrh změny rozpočtu SFPI na rok 2024 dnes schválila Sněmovna hlasy koaličního tábora. Navýšení rozpočtu umožní podle vlády vyčlenit více peněz například na poskytování zvýhodněných úvěrů na podporu výstavby dostupného bydlení.

Fond podpory investic letos hospodaří podle původního schváleného rozpočtu s příjmy i výdaji 1,94 miliardy korun. „Návrh změny rozpočtu řeší potřeby fondu vyplývající z nově stanovených úkolů zejména v rámci Národního plánu obnovy a dále reflektuje aktuální situaci stavu nespotřebovaných nároků výdajů minulých let,“ stojí ve zdůvodnění.

Největší část z navýšených výdajů je určena na dotace fyzickým a právnickým osobám. Půjde na ně o 2,72 miliardy korun navíc, celkem zhruba 3,72 miliardy Kč. Následují úvěry fyzickým a právnickým osobám, výdaje na ně stoupnou o 1,47 miliardy korun na celkových asi 1,93 miliardy Kč. Zvednou se taky správní výdaje fondu a výdaje na zajišťování podpor.

Poslanec opozičního ANO Robert Stržínek se pozastavoval nad tím, že podporu bydlení mají zajišťovat zejména zvýhodněné úvěry pro města a obce, byť jsou pro banky podle něho bonitními klienty a získání půjčky pro ně není složité. „To, co doopravdy nepotřebujeme, je úvěr. Potřebujeme smysluplnou dotační politiku na výstavbu nájemních bytů. Ta je ale upozadněna,“ uvedl. Za chybu pokládá Stržínek také to, že podmínkou pro získání dotace má být čerpání úvěru.

Státní fond podpory investic vznikl ze Státního fondu rozvoje bydlení. Rozšířil svou působnost například o udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů a o cestovní ruch. Loni měl mít fond na výdaje podle schváleného rozpočtu zhruba 7,1 miliardy korun a příjmy přibližně 6,7 miliardy korun.

  Koruna zpevnila k euru a mírně oslabila k dolaru

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com