S podporou Pirátů bude v letošních senátních volbách kandidovat 11 lidí

S podporou Pirátské strany bude v letošních senátních volbách kandidovat 11 lidí. Obhajovat bude senátorské křeslo člen Pirátů Lukáš Wagenknecht. Strana podpoří také obhajobu Marka Hilšera a Jiřího Drahoše z klubu Starostů. Do senátních voleb Piráti vyšlou dále Jana Jandu, Miroslava Jiránka, Evu Tylovou a Andreu Švojgrovou. Kandidáti se představili na oslavách 15 let od založení Pirátské strany na pražském Výstavišti. Všichni chtějí v Senátu posílit liberální křídlo. Současně s nimi se představili také lídři do krajských voleb. V těch se Piráti chtějí věnovat hlavně zdravotnictví, školství či životnímu prostředí.

Ekonom a auditor Wagenknecht bude mandát obhajovat v Praze 8, lékař a vysokoškolský pedagog Hilšer v Praze 2 a vědec Drahoš v Praze 4. Sušický zastupitel Janda kandiduje za Domažlicko, kde je nyní senátorem Vladislav Vilímec (ODS). Lékařka Švojgrová za okres Benešov kde je v současnosti senátorem Zdeněk Hraba (nezávislý), Tylová by chtěla v Praze 12 nahradit současného senátora Pavla Fischera (nezávislý) a Jiránek za Litoměřicko pak Ladislava Chlupáče (ODS).

Vedle nich Piráti podporují podle předsedy strany a vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše také kandidáty do senátu za SEN 21 Michaelu Tejmlovou kandidující za obvod Jablonec, Přemysla Rabase za Chomutov a Jiřího Řeháka v Teplících. Dále strana podporuje Miroslava Balatku (STAN) kandidujícího v Sokolově.

Piráti také představili lídry do krajských voleb, které se uskuteční ve stejném termínu jako volby do třetiny Senátu, tedy 20. a 21. září. Věnovat se chtějí hlavně tématu zdravotnictví, školství, životnímu prostředí či digitalizaci. Snažit se budou udržet mladé lidi v krajích a bojovat s korupcí. Chtěli by zde také rozvíjet služby a lékařskou péči. O post hejtmana se bude ucházet například v Moravskoslezském kraji Zuzana Klusová, letos nezvolená kandidátka do Evropského parlamentu, nebo se svůj post pokusí obhájit současný hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

V sobotu se sešel republikový výbor strany, aby projednal kampaň a výsledky voleb do Evropského parlamentu. Piráti po zisku 13,95 procenta hlasů ve volbách v roce 2019 letos klesli na 6,20 procenta. Strana cílila až na čtyři křesla, mandát ale obhájila jen dosavadní europoslankyně a dvojka na kandidátce Markéta Gregorová. Bartoš to před týdnem označil za velké zklamání. Po sobotním jednání výboru Bartoš uvedl, že reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce. Výrazné zúžení by se mělo týkat administrativních a mediálních skupin. Gregorová před jednáním dodala, že by změna v kampaních mohla pomoci k tomu, aby byla strana lépe vidět. Krajské volby by tak podle ní neměly vypadat tak tragicky.

  Fungování škol od září: samotky pro nakažené, žádné hromadné akce

Lídři Pirátů pro krajské volby:

kraj lídr
Jihočeský kraj Josef Soumar
Jihomoravský kraj Jana Holomčík Leitnerová
Karlovarský kraj Markéta Monsportová
Královéhradecký kraj Pavel Bulíček
Liberecký kraj Zbyněk Miklík
Moravskoslezský kraj Zuzana Klusová
Olomoucký kraj Martin Šmída
Pardubický kraj Daniel Lebduška
Plzeňský kraj Rudolf Špoták
Středočeský kraj Lucie Cirkva Chocholová
Ústecký kraj Vít Rous
Vysočina Hana Hajnová
Zlínský kraj Hana Ančincová

 ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com