Fiala: Kabinet by měl mít o návrhu eurokomisaře jasno do vládních prázdnin

O nominaci českého eurokomisaře by měl mít kabinet jasno nejpozději do vládních, případně parlamentních prázdnin. Novinářům to dnes před odletem do Bruselu na neformální jednání Evropské rady řekl premiér Petr Fiala (ODS). Mělo by to ale podle něj být i dříve. Návrh musí být takový, aby vytvářel dobrou šanci na odpovídající portfolio, řekl také ministerský předseda.

Vládní prázdniny obvykle nastávají v prvních srpnových týdnech, parlamentní v polovině července.

Lídři zemí budou dnes hovořit o výsledcích nedávných voleb do Evropského parlamentu, směřování Evropské unie i o personálních záležitostech. Ministerský předseda chce v Bruselu zároveň pokračovat v úsilí o to, aby Česko v budoucí Evropské komisi mělo důstojné zastoupení, aby komisař nominovaný Českou republikou měl silné portfolio.

O své nominaci na eurokomisaře dnes jedná vedení vládního hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Dosud nejčastěji se spekulovalo o nominaci nově zvolené europoslankyně Danuše Nerudové a ministra průmyslu Jozefa Síkely (oba STAN).

O navrhující straně vznikla jen neformální dohoda při vyjednávání o vládě s koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). STAN trvá na tom, že má s nominací přijít samo, podle Pirátů náleží celé koalici Pirátů se STAN tak, jak kandidovala ve sněmovních volbách. Piráti už loni oznámili, že do komise navrhnou dosavadního europoslance Marcela Kolaju, který v letošních volbách neuspěl..

„Podle toho, jak já to chápu, je to STAN, který má právo nominovat kandidáta nebo kandidátku. Ale je i na původní koalici, která utvářela vládu s námi, Pirátů se STAN, jak se domluví,“ řekl Fiala. Podstatné podle něj je, že návrh musí schválit vláda, protože je to pak její odpovědnost. „Od té osobnosti se také odvíjí šance na portfolio. Vše si musí sednout dohromady. Není to vůbec jednoduchý proces,“ dodal ministerský předseda.

  Zrušte nouzový stav a otevřete hranice, žádají lékaři Univerzity Karlovy

Harmonogram podle Fialy počítá s tím, že konečné datum pro nominaci kandidátů z jednotlivých zemí je 31. srpen. Teprve poté začne schvalování ve výborech Evropského parlamentu a v europarlamentu samotném. Pokud bude posléze dodržen plán, formálně hotovo by mělo být 1. listopadu, dodal Fiala. „Teď máme před sebou klíčové týdny, kdy se bude rozhodovat o tom, jaké složení Evropské komise bude a jakou máme šanci na to, mít silné portfolio,“ podotkl premiér.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com