Za rozpočtové peklo dovezli hejtmani-čerti poslancům uhlí

blesk

Uhlí a brambory přivezli dnes před Sněmovnu primátor Zdeněk Hřib (Piráti), středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN), pardubický hejtman Martin Netolický (3PK) převlečení za čerty jako mikulášskou nadílku poslancům. Novinářům během desetiminutového happeningu na Malostranském náměstí řekli, že jde o odměnu za „rozpočtové peklo“, které na samosprávy dopadne v souvislosti s plánovanými změnami daní. Zrušení superhrubé mzdy a další úpravy dopadnou nejen na státní kasu ale budou znamenat i miliardové výpadky v rozpočtech krajů, kritizovali záměr.

„Nechá lidem dva tisíce, pět set korun v kapse, ale nepoteče pitná voda, protože nebude na opravy vodovodů,“ popsala s využitím časté argumentace ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) Pecková, jak může v praxi vypadat dopad plánovaných změn. Středočeský kraj, který má přijít o dvě miliardy korun, podle ní kvůli tomu například nahradí hromadnou dopravu zdarma pro žáky slevou. Provozní výdaje bude muset omezovat i hlavní město a Pardubický kraj. Na výpadky v hospodaření obcí do Prahy jako čerti přijeli i dva starostové.

Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil před jednáním o takzvaném daňovém balíčku v Senátu výpadky, které mohou způsobit chystané daňové změny, nahradit samosprávám 20 miliardami korun ročně. Kompenzace by měly dostat dva roky po sobě. Podle Netolického ale budou výpadky v příjmech krajů vyšší a způsobí nejen konec investic, ale také problémy s financování provozu měst a obcí.

Autor: ČTK

  Politici vnímají verdikt vlády o Koudelkově pověření řízením BIS rozdílně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com