Rusko začalo očkovat proti koronaviru. Doprovází ho kontroverze

tn.cz

Ruská očkovací kampaň je zaměřena na zdravotnické pracovníky, učitele a / nebo sociální pracovníky. Od soboty startuje v Moskvě. Od příštího týdne budou plánovány další regiony. Prezident Putin uvedl, že Rusko poskytne v příštích několika dnech 2 miliony dávek přípravku Sputnik V.

Rusové navíc vyvíjejí několik vakcín a doufají, že je postupně začlení do očkovací kampaně. U druhé ruské vakcíny se to samozřejmě předpokládalo. Registrovaný název vakcíny je EpiVakKorona a je v současné době ve třetí fázi testování. Další státní vakcína může získat státní registraci do konce tohoto roku. A počet lidí, kteří mohou být očkováni, se postupně rozšiřuje. Podle ministerstva zdravotnictví by se někdy od ledna do února měly připojit i další skupiny.

Během očkování civilistů však ruská armáda také plánuje očkovat více než 400 000 vojáků. Podle náměstka ministra obrany Timura Ivanova (Timura Ivanova) bylo každý den očkováno asi 1 500 vojáků.

Dobrovolné očkování

Vláda zaručuje, že očkování je dobrovolné. Avšak zejména v Moskvě se situace polikliniky ve třetím městě stala v poslední době velmi aktuálním tématem, podle zpráv někteří ošetřovatelští zaměstnanci po očkování ředitele rezignovali a ředitel byl také zástupcem města ve Straně ruské vlády.

Vedoucí představitelé Moskvy nyní vydali prohlášení, v němž rezolutně odmítají povinné očkování. Objevily se však také podobné informace týkající se jiných lékařských institucí nebo vlád států. Nejen v hlavním městě. Moskevský starosta Sergej Sobyanin uvedl, že během prvních několika hodin se přihlásilo asi 5 000 lidí. V Moskvě se musí zájemci předem zaregistrovat v jednom ze 70 očkovacích center prostřednictvím internetu. Zatím je jich spousta, ale do konce tohoto roku by jich mělo být dalších 100.

Dospělí mladší 60 let, kteří netrpí chronickými chorobami, mohou být očkováni. Očkovaná osoba má dalších 42 dní na snížení konzumace alkoholu nebo drog ovlivňujících imunitu. Podle odborníků trvá po vypuknutí Sputniku V přibližně 42 dní, než se vyvinula plná imunitní odpověď. Není však jasné, jak dlouho to vydrží.

  Před sto lety lidstvo pandemii ustálo bez vakcíny. Kdy se ale konečně poučí?

Vezměte si jako příklad například druhou ruskou vakcínu EpiVakKorony, ale vědci, kteří vakcínu vyvinuli, oznámili, že bude asi nutné ji znovu zaočkovat přibližně za 6 až 10 měsíců. Je však třeba říci, že je založen na jiném principu než umělý satelit V. Třetí vakcína je úplně jiná, měla by obsahovat celý virus.

Rusové jsou očkováni zdarma. Prodej vakcín do zahraničí je ale jiná věc. Ruská vláda se však cítí dusena, zejména proto, že Sputnik V je levnější než konkurenční vakcíny.

Na všech zahraničních trzích se říká, že náklady na jednu dávku (dvě dávky) nepřesáhnou asi dvě stě korun. Kirill Dmitrijev, šéf Ruského národního fondu pro přímé investice, je zodpovědný za financování vývoje vakcín, a toto potvrzuje. Podle něj projevilo zájem více než 40 států. Zároveň se očekává, že Rusko bude spolupracovat se zahraničními farmaceutickými společnostmi na dodávkách vakcín do zahraničí. Nechce vyvážet přímo z Ruska hromadně, aby vyrovnal svou vlastní spotřebu. Jedná se tedy hlavně o vývoz technologií.

Podle ministra zdravotnictví Michaila Muraška (Michail Murašek) bylo dosaženo dohody s Indií a Jižní Koreou. Rovněž probíhají jednání s Čínou, Běloruskem nebo Maďarskem.

Pavel Kohout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com