Šéf zahraničních věcí Slovenska: Sputnik V se stal nástrojem hybridní války

Slovenské úřady neoznámily podrobnosti o plánované kontrole ruské vakcíny Sputnik V, kterou budou lékaři moci použít při očkování vakcínou covid-19, a dosud nebyla registrována Evropskou agenturou pro léčivé přípravky EMA. Vychází to z prohlášení místního ministerstva zdravotnictví a Národního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ministerstvo zdravotnictví oznámilo pouze jednu kontrolu šarží. Použití Sputniku V způsobilo napětí ve slovenské vládní koalici. Ministr zahraničních věcí Ivan Korčok uvedl, že vakcína se stala nástrojem hybridní války. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) prohlášení ministra odmítl.

Slovensko přijalo první zásilku Sputniku V v pondělí. „Ve spolupráci s Národním ústavem pro kontrolu léčiv byly tyto šarže zkontrolovány a poté oznámeny, kdy bude očkování oficiálně zahájeno. Zájemci o očkování potvrdí, že vědí, že se jedná o vakcínu, která nebyla schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky.“ , “uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Slovenska Zuzana Eliášová.

Ministerstvo zdravotnictví věří, že stejně jako jiné neregistrované léky je možné jej používat s ministerskou výjimkou. U Sputniku V budou za jeho použití plně odpovědní lékaři. Ministr zdravotnictví Marek Krajčí v pondělí uvedl, že očkování Sputnikem V bude na Slovensku zahájeno již za dva týdny. Mezi členskými státy EU Maďarsko již začalo používat ruské vakcíny.

Slovenský SÚKL doporučuje jenom registrované vakcíny

Když už mluvíme o Sputniku V, mluvčí Magdalény Jurkemíkové z Nemocnice SKL na Slovensku uvedla, že institut komunikoval s ministerstvem zdravotnictví. Šéf SÚKL dříve navrhoval, aby se při očkování vakcínou proti covid-19 měly používat pouze registrované vakcíny. V únoru uvedl, že by se měl vyjádřit k bezpečnosti, účinnosti a kvalitě ruské vakcíny.

To by znamenalo, že úřad bude vyžadovat od výrobce Sputniku V stejné informace, které jsou potřebné pro řádnou registraci vakcíny. Vzhledem k tomu, že výrobce sídlí mimo Evropskou unii, vykonat by se u něj měla inspekce.

  Spadneme do lockdownu? Nejsme schopni vymáhat základní věci, říká Smejkal

Podle SÚKL je síť expertů vybudována na úrovni EU a EMA a registraci na evropské úrovni ústav označil za nejvhodnější postup. Výrobce Sputniku V podle dostupných informací zatím nepožádal EMA o schválení vakcíny pro použití na území EU.

Ministr Korčok: Sputnik V se stal nástrojem hybridní války

Ivan Korčok ministr zahraničních věcí Slovenska, uvedl, že skutečnost, že výrobce Sputnik V dosud nepožádal o registraci vakcíny v EU, vedla k politizaci vakcín. „Je zřejmé, že tato vakcína již není jen vakcínou, je také nástrojem hybridní války. Tato politická metoda nás rozděluje doma a rozděluje nás ve zahraničí. Díky tomuto nástroji je EU zobrazována jako země, která selhala,“ uvedl Korčok.

Podle Korčoka se politická debata vede jen o Sputniku V, a nikoliv o ostatních vakcínách. „Pokud by to byla jen vakcína, bylo by snahou výrobce vakcíny dostat se na trh a být v poctivé konkurenci na trhu,“ řekl ministr o Sputniku V.

Šéf slovenské diplomacie, který byl do vlády nominován menší koaliční stranou Sloboda a solidarita, také zopakoval svou kritiku premiéra Igora Matoviče (OĽaNO) za to, že se předseda vlády v pondělí zúčastnil dovozu ruské vakcíny na letiště v Košicích.

Korčok uvedl, že Slovensko již čeká na registraci použitých vakcín Evropskou agenturou pro léčivé přípravky EMA. Na druhou stranu Sputniku V (Sputnik V) slovenského ministra zdravotnictví Marka Krajčího byla udělena výjimka pro použití v zemi, i když výrobek není registrován v EU. Kvůli nedostatku vakcín v zemi Matovič bránil nákup ruských vakcín.

Premiér Matovič vyjádření Korčoka odmítl. „Je to zbytečná politizace této otázky. Sputnik V je stejná vakcína jako ostatní. Konečně bychom mohli přestat přemýšlet nad tím, odkud tato vakcína pochází,“ řekl předseda vlády.

Zástupce díky Sputniku V opustil čtyřčlennou slovenskou vládní koalici, ale vláda se stále může spolehnout na ústavní většinu ve Sněmovně reprezentantů. Nejmenší vládní strana však varovala, že vzhledem k tomu, že pandemie nebyla obsažena, očkovací strategie oddálila očkování starších a nemocných, a proto by mohla spojenectví rozdělit.

  Diplomatická bouře: Návštěva slovenského premiéra v Česku vyvolala kontroverzi

Autor: Adam Vojta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com