Češi padělají koronavirové testy, stěžovali si na několik případů Němci

zpravyextra.cz

Němečtí policisté zjistili při kontrolách na hranicích s Českem padělaná potvrzení testů na koronavirus. Přestože to byly ojedinělé případy, německá policie varuje před paděláním potvrzení o negativním testu, který je mimo jiné podmínkou pro vstup do Německa.

Informace o padělaných testech na koronavirus přišla z policejního prezidia Horní Falce. U naprosté většiny z několika tisíc kontrolovaných lidí byly podle policie, až na ojedinělé výjimky, všechny předložené doklady v pořádku.

„Jeden z případů, kdy došlo k předložení falešných testů na koronavirus, řešili policisté v Německu v sobotu 20. února. Na hraniční přechod Rozvadov přijeli osobním vozidlem z naší republiky čtyři lidé ve věku mezi 18 a 36 lety. Při kontrole testů na koronavirus policisté zjistili, že jim byly předloženy padělky,“ uvedla plzeňská policejní mluvčí Pavla Burešová.

Podle ní motiv pro předložení padělků potvrzení může být různý. „Jedním z důvodů může být zastírání pozitivity na covid-19. To ale představuje i vyšší riziko pro kontrolující policisty,“ upozornila Burešová.

Bližší informace k padělkům čeští policisté nemají. Není proto jasné, kde si lidé padělek obstarali a zda se jednalo o Čechy, nebo o cizince.

„Snahy obejít zákonné normy jsou důsledně trestány. Hrozí citelné trestněprávní sankce, jako například vysoké peněžité tresty. Pokuta je stanovena podle výše příjmu a může dosáhnout až pět tisíc eur,“ dodala mluvčí.

Hraniční kontroly, ke kterým Německo z nařízení ministra vnitra Horsta Seehofera přistoupilo od 14. února, vedly na německo-českém pomezí v prvních dnech k velkým kolonám. Později se situace trochu zlepšila, nicméně například pro dopravce je i tak čekání a pravidelné testování řidičů velkou komplikací.

Výhrady proti německým opatřením na hranicích vyjádřila Evropská unie, Berlín ale kritiku odmítl a zdůraznil, že jeho krok byl nezbytný kvůli ochraně obyvatel. Ministr vnitra Seehofer uvedl, že kontroly na hranicích jsou i v zájmu Čechů a jejich boje s pandemií nemoci covid-19.

  Nakažených v ČR ve čtvrtek ubylo na 99, počet klesl po úpravě i ve středu

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com