Hasiči uctí památku dvou kolegů, kteří zahynuli v Koryčanech

tn.nova.cz

Černými vlajkami vyvěšenými na svých budovách dnes hasiči po celé ČR uctí památku dvou dobrovolných hasičů, kteří ve středu zahynuli při výbuchu rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku. V poledne také hasiči nastoupí v zásahových oblecích k minutě ticha před svými stanicemi, kam vyjedou s technikou se zapnutými světelnými majáky.

Profesionální hasiči se mají pietní akce zúčastnit, pokud tomu nebrání plnění služebních úkolů, vyplývá z rozkazu generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Vladimíra Vlčka. Zároveň vyzval, aby památku zesnulých hasičů uctily obdobným způsobem města a obce jako zřizovatelé jednotek dobrovolných hasičů.

Od počátku roku 2001, kdy vznikl Hasičský záchranný sbor ČR, bylo při zásazích usmrceno 13 dobrovolných a 11 profesionálních hasičů, uvedl mluvčí sboru Rudolf Kramář. Zraněno při zásazích bylo 5817 profesionálních a 2796 dobrovolných hasičů.

K rodinnému domu v Koryčanech, který majitelé rekonstruovali, hasiči ve středu vyjeli kvůli narušení plynového potrubí. Výbuch plynu dům zničil. Jednoho dobrovolného hasiče smrtelně zranil, druhého zavalily trosky budovy. Další dva hasiče s těžkými zraněními záchranáři přepravili do nemocnice, zraněni byli ještě dva další lidé. Explozi prověřuje policie jako obecné ohrožení z nedbalosti. Výbuch poškodil i sousední domy, jeden z nich je podle statika neobyvatelný. Výše škody zatím není známa.

Autor: ČTK

  Dny NATO v Mošnově navštívilo první den 100.000 lidí, lákala hlavně letadla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com