Ve volbách v Rusku se opět čeká vítězství vládní strany

V Rusku dnes končí parlamentní volby, které byly tentokrát třídenní. Podle některých médií jsou považovány za důležitou součást snahy prezidenta Vladimira Putina o upevnění moci před příští volbou hlavy státu. Očekává se, že v poslední době nepříliš populární vládní strana Jednotné Rusko si vzhledem k absenci skutečné politické konkurence udrží ve Státní dumě dvoutřetinovou většinu, která je nutná pro změny ústavy.

Hlasování předcházely měsíce zásahů vůči opozici. Úřady prakticky zajistily, že nejznámější a nejhlasitější kritici Kremlu nekandidují – některé z nich nové zákony vyřadily z boje o veřejné funkce, další opustili zemi kvůli hrozbě trestního stíhání, jiní byli uvězněni, uvedla agentura AP.

Podle poslední prognózy státní agentury VCIOM by vládní uskupení mohlo získat kolem 42 procent hlasů, přičemž v předchozích volbách před pěti lety obdrželo 54,2 procenta hlasů a obsadilo 343 ze 450 parlamentních křesel. Přesto se očekává, že si udrží většinu.

Vládní stranu se snaží podpořit i Putin, jehož popularita zůstává vysoká a jenž uskupení pomáhal založit. Nedávno například schválil zvýšení platů pro vojáky či policisty, což slíbil na srpnovém sjezdu strany.

Rusové kromě nového složení Státní dumy na řadě míst volí také členy místních zastupitelstev nebo gubernátory. Na volby letos poprvé od 90. let nevyslala své pozorovatele Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Rozhodla se tak poté, co Moskva omezila počet jejích zástupců, což zdůvodnila pandemií.

Už v pátek odevzdal svůj hlas i Putin. Poprvé tak učinil prostřednictvím internetu, protože je v domácí izolaci kvůli výskytu nákazy koronavirem ve svém okolí.

Autor: ČTK

  Putin jasně vyhrál volby, Rusko se podle něj ubírá správnou cestou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com