Piráti a STAN začnou jednat o vládě den po volbách, ale bez Babiše a Okamury

seznamzpravy.cz/

Koaliční rada Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) se sejde hned v neděli po sněmovních volbách a stanoví vyjednávací tým. Povede ho kandidát na předsedu vlády, což by měl být předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Koalice opět vyloučila podporu kabinetu s účastí hnutí ANO, SPD a KSČM. Piráti a STAN to uvedli v dnes zveřejněné povolební strategii.

Výsledky voleb, které se uskuteční 8. a 9. října, budou subjekty sledovat ve společném volebním štábu. „Celostátní lídři mohou nezávazně komunikovat s ostatními stranami adekvátně situaci, případně domlouvat schůzky k povolebnímu vyjednávání,“ píše koalice.

Kandidáta na premiéra v čele vyjednávacího týmu případně bude zastupovat lídr druhé koaliční strany, tedy Vít Rakušan (STAN). Tým bude o svém postupu informovat poslanecké kluby, koaliční radu, předsednictva stran i členské základny. „Všichni poslanci za Piráty a Starosty vyplní a zveřejní majetkové přiznání nejméně v rozsahu požadovaném zákonem o střetu zájmů,“ píše též koalice.

Piráti a STAN po volbách vytvoří samostatné poslanecké kluby, které ale budou postupovat jednotně při jednání o zastoupení ve vedení Sněmovny a o vládní koalici a v hlasováních o důvěře vládě, o státním rozpočtu a o dalších důležitých zákonech, poznamenaly subjekty. Poslanecké kluby budou ustanoveny také v neděli po volbách.

Pokud Piráti a STAN vyhrají volby, nominují na premiéra Bartoše. Vyjednávací tým určí strany, které osloví jako první s ohledem na program, zvolené poslance či důvěryhodnost. Koalice už dříve představila 43 adeptů do vlády v případě volebního úspěchu.

Pokud koalice nezvítězí, také mohou její zástupci usednout v kabinetu, nechtějí být ale v pozici slabého hráče s malou možností korigovat rozhodnutí silnějších členů vlády. Pokud dojde k zohlednění priorit Pirátů a STAN a budou plněny dohodnuté závazky, je koalice připravena zvážit i toleranci menšinového kabinetu. „Případné nedodržení našich podmínek by znamenalo konec naší tolerance menšinové vlády, tedy v případě hlasování o (ne)důvěře vládě budeme aktivně hlasovat proti důvěře,“ uvedla koalice.

  Hygienici: ČR se blíží prahu epidemie

Pokud volební výsledek Pirátům a STAN neumožní podílet se na vládě, je koalice připravena být v opozici. „Demokraticky zvolenou vládu budeme respektovat a nebudeme se snažit bezhlavě a za každou cenu o její pád, protože je pro nás důležitá stabilita země, a tedy i její vlády. Snaha o vyvolání hlasování o nedůvěře vládě musí být až reakcí na silně negativní okolnosti, nikoliv standardem a cílem snahy opozičních stran,“ dodaly strany.

Piráti a STAN nechtějí hromadit funkce na plný úvazek. Každý poslanec či případně člen vlády musí svoji roli brát jako prioritu. „Přijatelný je souběh s nejvýše jednou neuvolněnou funkcí na obci či kraji nebo polovičním úvazkem (například v akademické sféře),“ uvedli.

Piráti a Starostové se v posledních průzkumech většinou pohybují na třetím místě za vedoucím hnutím ANO a koalicí Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Průzkumy Pirátům a STAN přisuzují zhruba 20 procent hlasů.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com