Rakušan sází na vládu pěti stran. STAN vyzývá Babiše, ať uhradí škodu

idnes.cz

Šéf hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan je přesvědčen, že po volbách půjde sestavit vládu složenou z pěti nyní opozičních demokratických stran a že taková vláda může také fungovat. Kategoricky vyloučil povolební spolupráci s ANO. Sněm STAN schválil usnesení, jímž vyzývá Andreje Babiše, aby si „přestal brát Českou republiku jako rukojmí svého střetu zájmů“.

Na návrh europoslance Stanislava Polčáka republikový sněm vyzval premiéra a šéfa hnutí ANO, aby nahradil České republice veškerou škodu, která zemi jeho střetem zájmů vzniká.

Lžou o mně dnes a denně, reagoval Babiš

„Oceňuji, že hnutí STAN, dlouholetí přisluhovači  TOP 09 a nyní Pirátů,  chtějí  vracet penize, které si za dobu, kdy byli u vlády, „vydělali“. Pokud jde o lži v kampani, tam by také mohli začít u sebe, protože zatím o mně a hnutí ANO lžou dnes a denně. Já ani hnutí ANO o nich nelžeme, jen Pirátostanu připomínáme jejich výroky, které by nejraději vymazali,“ reagoval na usnesení sněmu STAN premiér Babiš.

Rakušan se vůči němu před tím na sněmu vymezil. „My za Piráty a Starosty jsme dlouhodobě řekli, že hnutí ANO, ať už s Andrejem Babišem nebo bez něj, pro nás není možný koaliční partner,“ uvedl poté, co byl znovu zvolen do čela Starostů a nezávislých.

Hrozí bohužel vláda populistů, vláda extrémistů a my jako součást koalice Pirátů a Starostů uděláme maximum pro to, aby se tak nestalo,“ zdůraznil Rakušan.

Musíme dát lidem naději, že má smysl jít k volbám, řekl šéf STAN

Proto také v úterý výslovně Rakušan vybídl koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) k povolební spolupráci. „Já jsem to považoval za velmi nutné. Já věřím slovům zástupců koalice Spolu, že neuvažují o jiné variantě. Apel mířil i do veřejnosti, protože veřejnost teď potřebuje dostat pozitivní zprávu, že jsou tady síly, které to myslí vážně, které chtějí přinést změnu a že ta změna je možné. Musíme lidem dávat naději, že má cenu jít k volbám, že změna je možná,“ řekl novinářům.

  Vláda projedná kontroly na hranicích se SR nebo obdoby milostivého léta

Sestavení pětikoalice složené z nyní opozičních demokratických stran, která by nyní podle předvolebních průzkumů neměla ve Sněmovně většinu, bude podle Rakušana vyžadovat velikou ochoty míru ke kompromisu.

„Na druhou stranu vnější okolnosti nám velice nahrávají. Volby tentokrát nejsou o tom, jestli vyhraje liberální nebo konzervativní koncept vládnutí. Volby se týkají především toho, zda ukončíme éru bezbřehého populismu, lhaní a nasměrování naší země mimo země s liberálně-demokratickou tradicí,“ řekl na sněmu STAN Vít Rakušan.

Tmelem pětičlenné koalice bude odpor k zadlužování

Věří, že tmelem opozičních stran může být také covid. „Jsme v době postcovidové obnovy a tady je třeba celospolečenská shoda. Zadlužování jednoduše a prostě musí skončit. Shodně se domníváme, že schodek rozpočtu navrhovaný vládou pro příští rok je absolutně neuvěřitelný, kdy na investice jde 190 miliard, ale dalších 200 miliard jde jen do provozu tohoto státu, kdy budeme mít větší zadlužení v postcovidové éře než v rok, kdy tady covid byl a měli jsme pomáhat potřebným,“ popisuje Rakušan

Vláda Andreje Babiše se již v červnu shodla, že pro příští rok navrhne státní rozpočet se schodkem 390 miliard korun.

Tím, že by vládě mohl rozpočet vetovat, pohrozil v sobotu po jednání s premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou prezident Miloš Zeman.

„Prezident republiky se kriticky vyjádřil k návrhu státního rozpočtu na rok 2022, který označil za nedostatečně úsporný a nedostatečně investiční. Navrhl konkrétní druhy úspor a investic.  Prezident republiky upozornil, že bez patřičných pozměňovacích návrhů tohoto typu by zvažoval vetování návrhu státního rozpočtu na rok 2022,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Co podle šéfa STAN rozhodne volby? „Důvěryhodnost a to, že ta druhá strana lidem jednoduše lže. Ta vláda sestavit půjde. Jinak bychom lidi zklamali,“ věří v povolební koalici Pirátů, STAN, ODS, KDU-ČSL a TOP 09 staronový předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan.

  Zajištění Zelenského bezpečnosti je pro českou policii jednou z největších akcí

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com