Vláda schválila návrh Zemanovi jmenovat sedm nových soudců

irozhlas.cz

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) navrhne prezidentovi Miloši Zemanovi ke jmenování sedm nových soudců. Na dnešním zasedání to schválila vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN), vyplývá z výsledků na jejím webu. Návrh předložila bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), Blažek se s ním ztotožnil.

Mezi kandidáty je pět žen a dva muži. Pětice kandidátek, které dosud působily jako asistentky soudců, má zamířit k soudům spadajícím pod Městský soud v Praze. Jedna přímo na tento soud, další na obvodní soudy pro Prahu 1, Prahu 5 a Prahu 10. Dvojice kandidátů, kteří byli justičními čekateli, zamíří na okresní soudy v Kladně a v Přerově.

Soudcem se může stát český občan, který je bezúhonný a dosáhl věku nejméně 30 let. Většině kandidátů je 30 až 32 let, nejstarší z kandidátek je 36. Podle návrhu nahradí soudce, kteří z funkcí v rámci přirozené obměny odejdou do konce roku.

Soudce jmenuje Zeman, při posledním ceremoniálu jich na zámku v Lánech minulý týden jmenoval pět desítek. Jmenovací dekrety prezident podepsal při svém předchozím pobytu v Ústřední vojenské nemocnici. Soudcovská unie kvůli hospitalizaci hlavy státu předtím vyslovila obavu, že pokud by se jmenování soudců nestihlo do konce roku, museli by pravděpodobně projít opětovným výběrem.

Autor: ČTK

  Pavel podpořil možnost zavedení administrativních odvodů do armády

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com