Fiala respektuje, že se Pavel ke snížení valorizace vysloví až po inauguraci

Premiér Petr Fiala (ODS) respektuje, že se prezident Petr Pavel ke snížení mimořádné valorizace důchodů vysloví až po své inauguraci, tedy po 9. březnu. Fiala to uvedl po dnešní schůzce s nastupující hlavou státu.

„Jsme přesvědčeni, že je nutné upravit červnovou valorizaci,“ řekl předseda vlády. Průměrný důchod se podle něj i po snížené valorizaci dostane k 20.000 korunám a jeho poměr k hrubé mzdě vzroste nad 50 procent. Zmínil i mezigenerační solidaritu. Sporný návrh dnes začali projednávat poslanci, opozice přitom chce jednání protahovat, jak to jen půjde. Senát by měl normu schvalovat 8. března.

„Bavili jsme se o tom a řekli jsme si argumenty, rozebrali situaci. Platí, že se k tomu prezident vyjádří až po své inauguraci, což respektuji,“ shrnul Fiala. S Pavlem jednali minulý týden o důchodech i zástupci opozice. Hnutí ANO podle exministryně financí Aleny Schillerové nabízí koalici debatu o změně valorizačního výpočtu k 1. lednu. Dnes stejně jako lídr SPD Tomio Okamura potvrdila, že rozpravu Sněmovny o současném návrhu bude opozice zdržovat.

Průměrný měsíční důchod vzroste podle novely od června o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun. Stát podle důvodové zprávy ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun.

Pavel v pondělí novinářům řekl, že po jednání se zástupci vlády i opozice o návrhu diskutoval s řadou odborníků. Chystá se sledovat pozorně legislativní proces, nechce do něj zasahovat. Jako občan má pochybnosti o některých aspektech novely, na které upozorňují i odborníci.

ČTK

  Okamura zablokuje sněmovnu kvůli změnám v ČT a ČRo. Koalice očekává noční jednání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com