Poslanci projednají tvrzení Hradu, že BIS neplní Zemanovy úkoly

Poslanci z komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) se dnes budou zabývat tvrzením prezidenta Miloše Zemana, že civilní kontrarozvědka neplní jeho úkoly. Jde zejména o sdělení Hradu z konce srpna, podle kterého ředitel BIS Michal Koudelka neodpověděl na prezidentův dotaz, zda služba při použití odposlechů na Zemanovy spolupracovníky zjistila konkrétní bezpečnostní rizika.

Komise záležitost projedná podle dřívějšího vyjádření předsedy Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) z vlastní iniciativy. Žádný podnět oficiálně neobdržela.

Prezidentská kancelář obvinila koncem srpna Koudelku z toho, že dlouhodobě porušuje zákon a zpravodajské prostředky kontrarozvědky zneužívá ke shromažďování informací pro svou potřebu. Prohřešek spatřuje Hrad hlavně v tom, že ředitel BIS neodpověděl od roku 2018 na dotaz prezidenta, zda služba při použití odposlechů na jeho spolupracovníky zjistila konkrétní bezpečnostní rizika pro Českou republiku v rámci zákonné působnosti služby.

Prohlášení navazovalo na předchozí Zemanovo vyjádření pro Blesk, podle kterého se v minulosti dozvěděl o odposleších nasazených na lidi v jeho nejbližším okolí. Sněmovní komise pro kontrolu BIS se tím v srpnu zabývala. Koudelka tehdy podle Bělobrádka potvrdil, že za dobu jeho vedení nebyl odposloucháván žádný z nejvyšších ústavních činitelů, a nezaznamenal nátlak na ukončení sledování.

Autor: ČTK

 

  O víkendu se má mírně ochladit. Objevit se mohou i bouřky a přeháňky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com