Ve středu přibylo v Česku 526 případů covidu

seznamzpravy.cz

Ve středu přibylo v České republice 526 potvrzených případů covidu. Je to zhruba stejně jako před týdnem, kdy bylo nově nakažených o pět méně. Počet hospitalizovaných s koronavirem mírně klesl na 165 lidí. V těžkém stavu je 24 z nich. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření epidemie zůstalo na 1,05. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů covidu za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel, se drží na 29 případech. Situace se ale liší v jednotlivých regionech. Nejhůře na tom je Praha se 49 nakaženými na 100.000 obyvatel za poslední týden. V Moravskoslezském kraji je incidence 44. Naopak relativně nejlepší stav je v Královéhradeckém kraji, kde má incidenční číslo hodnotu 11.

Reprodukční číslo je od 26. srpna nepřetržitě nad hodnotou jedna, která je hranicí pro zrychlování epidemie. V posledním týdnu se číslo R pohybuje mezi 1,13 a 1,05. Ve druhém zářijovém týdnu ale vystoupilo i na 1,47, což bylo letos nejvíce.

S koronavirem dosud v Česku zemřelo 30.448 lidí. V poslední době lze pozorovat mírný nárůst zemřelých. V uplynulých šesti dnech eviduje ministerstvo 14 obětí. Ve druhém zářijovém týdnu jich bylo šest, o týden dříve to byli dva zemřelí.

Laboratoře ve středu provedly 59.000 testů, přibližně o 7000 méně než před týdnem. U preventivních a plošných testů, které tvoří naprostou většinu, byl podíl pozitivních výsledků 0,36 procenta. Podobný výsledek byl i minulou středu. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, vzrostl podíl pozitivních vzorků na 2,4 procenta. V případě diagnostické indikace, kdy jsou už testováni třeba lidé vykazující příznaky, se podíl zvýšil na 2,96 procenta. Během jarní vlny epidemie byla ale pozitivita testů mnohonásobně vyšší.

  Kulturní a sportovní akce už nebudou omezeny počtem návštěvníků

Od loňského března, kdy se v Česku objevili první prokazatelně nakažení, odhalily laboratoře celkem 1,687.973 případů covidu. Většina lidí se již z nemoci vyléčila.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com