V katedrále sv. Víta dnes skončí výstava korunovačních klenotů

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě si dnes lidé mohou naposledy prohlédnout české korunovační klenoty. Katedrála je pro zájemce o prohlídku otevřená od 08:00 do 18:00, lidé ale budou muset zřejmě opět počítat s několikahodinovým čekáním ve frontě. Ve středu budou vzácné historické památky znovu uloženy do Korunní komory ve svatováclavské kapli katedrály a sedm klíčníků zamkne její dveře.

O vystavení klenotů rozhodl dosluhující prezident Miloš Zeman u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Měla původně trvat pět dní, Hrad ji ale prodloužil až do dneška. I s prodloužením na osm dní je ale nynější vystavení klenotů spolu s tím minulým v lednu 2018 nejkratší v historii samostatné ČR. Nejdéle byly svatováclavská koruna, žezlo a jablko k vidění v květnu 2016, kdy výstava trvala 15 dní.

O klenoty je tradičně u veřejnosti velký zájem. Každý den výstavu navštívilo přes 4000 lidí. Přišlo by jich více, ale kapacita katedrály podle Hradu více než 4500 návštěvníků denně nepojme. Pořadatelé vždy v brzkých odpoledních hodinách řeknou lidem ve frontě, že se na ně ten den nedostane řada, aby nemuseli dál čekat zbytečně. Lidé mají po vstupu do katedrály u samotné vitríny s klenoty na jejich prohlédnutí asi 20 sekund.

Stejně jako v minulosti je vstup na výstavu zdarma a přednost mají návštěvníci na invalidním vozíku s průkazem ZTP či ZTP/P. Trasa prohlídky vede jižními zahradami z Opyše přes Býčí schodiště na třetí nádvoří k hlavnímu vstupu do katedrály.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem v dalším roce.

ČTK

  Pacienty už bude možné vozit i do německých nemocnic

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com