Vláda prodloužila nouzový stav. Těsnější uzávěra přijde ještě před silvestrem

Česká republika se krátce před Vánoci potýká s opětovným nárůstem případů nemoci covid-19. Vláda na svém středečním jednání prodloužila nouzový stav až do 22. ledna a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) oznámil, že od neděle 27. prosince dojde k dalšímu zpřísnění režimu. Rizikové skóre v systému PES se už šest dní pohybuje na úrovni nejhoršího (pátého) stupně, ve středu vzrostlo na 81 bodů ze sta.

Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů, nynější je zatím na 79 dnech a v polovině ledna se přehoupne přes stovku; kabinet Andreje Babiše (ANO) v úterý v Poslanecké sněmovně získal souhlas pro to, aby se nouzový stav prodloužil až do 22. ledna. Vláda to nyní schválila na svém středečním jednání.

Ministr Blatný už v úterý prohlásil, že prodloužení nouzového stavu je neradostné, ale kvůli vývoji epidemie nezbytné. Bez účinných opatření bude podle ministra v Česku koncem roku 11 tisíc nakažených denně a 7 tisíc hospitalizovaných, z toho tisíc na jednotkách intenzivní péče. Opětovný útlum má zabránit zahlcení zdravotnického systému.

Zpřísnění nastane 27. prosince

Kabinet současně rozhodl, že se Česko přesune do pátého, a tedy nejpřísnějšího stupně protiepidemického systému PES. Naměřené skóre mu už v úterý odpovídalo pátým dnem v řadě, ve středu dokonce překonalo dosavadní hodnoty a vystoupalo ze 76 na 81 bodů (ze stobodové škály).

V pátém stupni je index PES ve všech krajích s výjimkou Prahy. Nejhorší situace je v Karlovarském kraji, který má 86 bodů ze sta. Nejvíce krajů, sedm, má skóre 81 bodů.

Podle dřívějších informací ministerstva zdravotnictví měla Česká republika přecházet do příslušného (rizikovým skórem naznačeného) stupně ve chvíli, kdy mu měřené body odpovídají aspoň po dobu tří dní. Dosud platí omezení čtvrtého stupně, navíc s řadou výjimek (otevřené zůstávají obchody).

  Jurečka: Příspěvek na bydlení se od prosince bude vyřizovat plně digitálně

Při pátém stupni pohotovosti bude platit zákaz nočního vycházení už od 21:00 do 05:00. Stejně jako ve čtvrtém stupni mají být zavřeny restaurace, provozovny služeb a obchody s výjimkou prodeje základních potřeb. „Jsou to jedna z nejrazantnějších ochranných opatření. Jsou nastavena tak nejlépe, jak to jde,“ prohlásil ministr Blatný.

Z Británie do Česka

Od dnešních 12:00 získávají Češi možnost se letecky vrátit z Velké Británie domů. Oznámil to ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). Podmínkou je před nástupem do letadla předložit negativní antigenní nebo RT-PCR test, který byl proveden ve Spojeném království. Nesmí být starší 72 hodin, po příletu platí karanténa.

ČSA kvůli svátenčímu přesunu Čechů vypraví z Londýna speciální let do Prahy, na Ruzyni by měl přistát po desáté večer. Česko přerušilo letecké spojení s Velkou Británií v uplynulých dnech kvůli obavám z nové mutace koronaviru, která se podle britských úřadů začala šířit na jihovýchodě Anglie včetně Londýna.

Komplikace trvají v pozemní dopravě; většina českých kamionů, které na Ostrovech po uzavření hranic uvízla, se do Česka do Štědrého dne zřejmě nestihne vrátit. Sdružení autodopravců Česmad Bohemia se ale pro řidiče snaží vyjednat výjimku z pravidel dob řízení a odpočinku a rovněž ze zákazů jízd, aby se jejich přesun maximálně urychlil. 

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com