Pavel navštívil Arcibiskupský palác, na Pražském hradě byl nácvik inaugurace

Zvolený prezident Petr Pavel dnes navštívil Arcibiskupský palác v Praze na Hradčanech, kde se setkal s pražským arcibiskupem Janem Graubnerem. ČTK to sdělil mluvčí pražského arcibiskupství Jiří Prinz. Schůzka předcházela čtvrteční inauguraci nového prezidenta. Její generální zkouška se nacvičovala na Pražském hradě dnes odpoledne, nastávající kancléřka Jana Vohralíková byla s nácvikem spokojena.

„Zvolený prezident Petr Pavel se krátce setkal s pražským arcibiskupem Janem Graubnerem, byla to taková sousedská káva. Čtvrteční program již nebylo třeba domlouvat, ten je připraven do všech podrobností,“ řekl ČTK mluvčí pražského arcibiskupství Prinz. Podle něj dnešní návštěvou budoucí prezident symbolicky zahájil spolupráci s pražským arcibiskupstvím. Církev s Hradem pojí také mimo jiné dohled nad katedrálou sv. Víta.

Na programu Pavlovy inaugurace je právě i návštěva katedrály sv. Víta, kde se kromě koncertu uskuteční i ekumenická modlitba v kapli sv. Václava. Při ní novému českému prezidentovi požehnají reprezentanti katolické a evangelické církve i vrchní zemský rabín.

Z Arcibiskupského paláce Pavel podle zpravodajky ČTK na místě odešel v doprovodu vojenské jednotky na Pražský hrad, kde se od 15:00 konala generální zkouška inaugurace. Kromě vojáků a úředníků se zkoušky účastnila i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová nebo budoucí kancléřka Vohralíková. „Vše bylo nachystáno, bylo to dobré a všichni věděli, co mají dělat,“ řekla ČTK a České televizi Vohralíková.

Na čtvrteční slavnosti dnes za deštivého počasí nacvičovali na Hradčanském náměstí i vojáci čestné jednotky a příslušníci Hradní stráže s bojovými prapory nebo s českou vlajkou. Ve čtvrtek utvoří kordon, kterým Pavel projde po příjezdu na Pražský hrad a po inauguraci, když půjde položit květinu k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Podle Vohralíkové se po čtvrteční inauguraci Pavel pozdraví s návštěvníky na Hradčanském náměstí. „S ochrankami jsme se dnes snažili to vyladit tak, aby pan prezident měl k lidem co možná nejblíž, určitě je pozdraví,“ uvedla.

  Babiš napsal vytýkací dopis Blatnému kvůli tendru na testy pro školy

Na třetím hradním nádvoří již technici také začali s přípravou velkoplošných obrazovek, na kterých bude možné inauguraci sledovat. Další obrazovky budou umístěny i na Hradčanském náměstí. Své zařízení si na místě chystají i televizní štáby.

Kvůli inauguraci již byly uzavřeny některé části Pražského hradu. Návštěvníci například již nemohou vstupovat do katedrály sv. Víta, už od pondělí je uzavřen Starý královský palác.

Inaugurace se těší značnému zájmu novinářů. Podle Petra Fučíka z tiskového oddělení Pražského hradu projevilo zájem být ve Vladislavském sálu asi 200 novinářů, fotografů nebo kameramanů. Kvůli omezené kapacitě byly akreditace vystaveny osmi desítkám z nich.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com