Uzavřením hradní brány symbolicky skončilo Zemanovo prezidentství

ČTK

Svěšením prezidentské standarty a uzavřením Brány gigantů na Pražském hradě o půlnoci symbolicky skončilo desetileté působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Během několikaminutového ceremoniálu zahrála hudba Hradní stráže státní hymnu. Po složení slibu vystřídá Zemana v čele státu dnes odpoledne Petr Pavel.

Na Hradčanském náměstí se za deště shromáždila asi stovka lidí, mnozí si o půlnoci připíjeli šampaňským a skandovali „Konečně“.

Zeman byl prvním přímo zvoleným prezidentem, od voličů získal důvěru na dvě volební období. Jeho působení na Pražském hradě doprovázely časté kontroverze. Konec jeho prezidentství ovlivnil zhoršený zdravotní stav.

Až do složení slibu Pavla, což by se mělo stát dnes kolem 14:15, tak bude Česká republika bez prezidenta. Pravomoci hlavy státu v tomto mezidobí připadnou zejména premiérovi Petru Fialovi (ODS), část také předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) a předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS).

Zeman svou kancelář otevře od května, bude do ní jezdit jednou týdně

Končící prezident Miloš Zeman si svou kancelář otevře od května, bude do ní jezdit zhruba jednou týdně. V dubnu si chce odpočinout. Jeho žena Ivana podle něho nebyla nadšená z nabídky, aby mu dělala asistentku, ale nebránila se jí. Ani po odchodu z funkce prezidenta Zeman neuvažuje o tom, že by si pořídil mobilní telefon. Bude však mít televizi s teletextem. Rád by si také ještě zavesloval na svém gumovém člunu. Řekl to v dnes zveřejněném pořadu Otázky Luboše Procházky. Rozhovor spolu před několika dny natočili na zámku v Lánech.

Zeman, kterému dnes o půlnoci skončí jeho mandát na Pražském hradě, se ve čtvrtek se svou ženou Ivanou zúčastní složení slibu nového prezidenta Petra Pavla. S Pavlem a jeho manželkou ještě předtím poobědvají. Zeman poznamenal, že svému nástupci při nedávném setkání řekl vše, co mu říci chtěl. Žádný dopis mu nechávat nebude. Zeman zastává názor, že by Pavel měl dostat 100 dnů hájení a politici by se k jeho krokům měli vyjadřovat až po uplynutí této doby.

  Část opozice neprosadila sněmovní debatu a Hamáčkově cestě do Moskvy

Na dotaz, co bude dělat po inauguraci nové hlavy státu, Zeman řekl, že bude odpočívat a spát. Doplnil, že byl v minulosti zvyklý zdřímnout si po obědě a k tomu se nyní vrátí. Ani po odchodu z funkce si přitom neplánuje pořídit telefon nebo tablet. Řekl, že bude mít televizi s teletextem, který je jeho oblíbeným zdrojem informací. „Ale telefon bude mít zcela určitě moje žena,“ doplnil. Vyslovil také přání ještě jednou si zaveslovat na svém gumovém člunu na rybníce na Vysočině.

Zopakoval, že největším zklamáním pro něj byl ruský prezident Vladimir Putin, který loni v únoru napadl Ukrajinu a rozpoutal válečný konflikt. Mrzí jej také, že se během jeho mandátu nepodařilo uskutečnit jeho snahu o přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Premiér Petr Fiala (ODS) již dříve řekl, že je přesunu nakloněn, ale vláda musí řešit aktuálnější výzvy. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Česko dodržuje v této věci jednotný postoj EU. Ta s přesuny nesouhlasí, protože stejně jako většina států světa Jeruzalém za hlavní město Izraele neuznává, neboť si na něj činí nárok i Palestinci.

Do své kanceláře, která by měla začít fungovat od května, plánuje Zeman jezdit zhruba jednou týdně. V dubnu si chce odpočinout. Asistentku bude Zemanovi dělat jeho žena, sám jí to nabídl. „Řekl jsem: ‚Ivanko, seš teď bez práce, ještě nejsi ve starobním důchodu, byli jsme spolu, když jsi mně dělala sekretářku, věřím ti a budeš se mnou spolupracovat.‘ Nebránila se, ale nadšená nebyla,“ poznamenal. Dodal, že jeho dcera Kateřina uvažuje o tom, že by se vrátila do Anglie, kde dříve studovala. Nic ale podle Zemana není rozhodnuto.

  Lidé oslaví Den otců, třeba v Ostravě festivalem

Končící prezident si nyní vybírá ze dvou pražských lokalit, v nichž by kancelář mohla sídlit, řekl dnes večer České televizi hradní kancléř Vratislav Mynář. Jedno ze zvažovaných míst je v těsné blízkosti Pražského hradu.

Se Zemanem plánuje nadále neformálně spolupracovat i jeho dosavadní mluvčí Jiří Ovčáček. Chce mu například pomáhat s organizací rozhovorů. Ovčáček to dnes řekl v rozhovoru pro server Blesk.cz. Uvedl také, že k dnešnímu dni rezignoval na funkci ředitele tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky i na funkci mluvčího hlavy státu. Zaměstnancem Hradu bude formálně do konce března. Od 1. dubna chce Ovčáček nastoupit do nového zaměstnání v soukromém sektoru, přesnější informace ale nesdělil. „Rozhodně ale nemám ambici dále býti ve státní správě, býti v žurnalistice, ve veřejném prostoru. Bude to soukromý sektor,“ řekl Ovčáček ke svým dalším plánům.

Jako bývalý prezident bude mít Zeman od státu mimo jiné nárok na služební auto, na žádost i s řidičem, a policejní ochranu. Možností, které mu zákon nabízí, končící hlava státu využije, napsal dnes Ovčáček ČT.

Procházka odstoupil z funkce šéfredaktora zpravodajství rádia Frekvence 1 letos v únoru. Zprávy na čtvrté nejposlouchanější komerční stanici řídil poslední čtyři roky. Procházka tehdy na twitteru napsal, že o svém odchodu informoval všechny důležité lidi ve svém okolí, ale také prezidenta Miloše Zemana či premiéra Petra Fialu, se kterými v rádiu vedl pravidelné rozhovory v pořadech Prezidentský a Premiérský Pressklub.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com